Sök

Efter nattens börsras – nu är Spotifys notering allvarligt i fara

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Daniel Ek kan tvingas riva upp sina planer.


Nu sprider sig rädslan bland investerarna som en löpeld världen över. Raset i New York följdes av en lika stor nedgång på de största asiatiska börserna och när handeln i Stockholm startar nu på tisdagsmorgonen väntas kurserna falla med över 4 procent.

Förlorarna på nedgången är många fast frågan är om inte Spotify-chefen Daniel Ek är en av de största. Ansökan om en notering på New York-börsen är sedan flera veckor inskickad men den dramatiskt ökade osäkerheten kan nu tvinga Daniel Ek att dra tillbaka noteringen. En rad faktorer talar för detta:

# Skräckindexet Vix rusar. Indexet som mäter graden av volatilitet (förenklat hur mycket kurserna varierar) noterades på den högsta nivån sedan 2015 igår. Rädslan får investerarna att fly risk och en investering i Spotify ÄR riskfylld.

# Netflix rasar. Senaste veckan är streamingtjänsten ner nästan 10 procent och bara under gårdagen föll Netflix-aktien 5 procent. Spotifys upptrissade värdering jämförs ofta med Netflix och den senaste tidens kraftiga nedgång påverkar därför också det svenska techbolaget.

# Många vill ur. Spotifys ägarbild består fortfarande till stor del av riskkapitalbolag som varit med som ägare i många år. Dessutom sitter många medarbetare på betydande aktieposter. Båda dessa ägargrupper kan antas vilja sälja när Spotify-aktien noteras vilket kommer skapa tryck på aktien. I det läget är det extra viktigt att marknadsklimatet är gynnsamt – det är det knappast nu.

# Svaga signaler från kärnverksamheten. De senaste dagarna har det kommit fler nyheter som reser frågetecken om hur bra det egentligen går för Spotify. Wall Street Journal rapporterade i helgen att Apple är på väg att gå om Spotify på den livsviktiga amerikanska marknaden och i Sonys kvartalsrapport framgår att tillväxttakten för streaming-intäkterna avtar.

De närmaste timmarna kan bli avgörande för Spotifys vara eller inte vara på börsen. Stalltipset är fortfarande att bolaget till sist ändå noteras men risken för att Daniel Ek måste riva upp den ursprungliga tidsplanen har definitivt ökat.

Läs mer