Börsen föll fritt i New York – robothandlare kan ha utlöst fallet

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Analytiker spår ras i Stockholm när börsen öppnar i morgon.

USA-börserna föll kraftigt på måndagskvällen, svensk tid. Vid 21-tiden var Dow Jones industriindex ner hela 6 procent för dagen. Kort därefter återhämtade sig indexet dock till en nedgång för dagen på 4,6 procent. På måndagskvällen var den vanligaste förklaringen till det kraftiga raset att det utlöst av förprogrammerade datorer som sålt stora aktieposter.

"Det här har hastigheten av en blixkrasch vid handelsdagens slut. Antingen drivs det av automatiserade ordrar eller så har något hamnat helt fel", säger aktiestrategen Jim Paulsen till Financial Times.

Fallet på måndagen var som mest 1.100 punkter för Dow Jones huvudindex som beräknas i just punkter. Det är den kraftigaste nedgången i punkter någonsin, enligt Wall Street Journal.

"Vi har inte sett något liknande sedan brexitomröstningen", säger analytikern Tim Anderson till Wall Street Journal.

Även om robothandlare kanske utlöste den stora kraschen så finns det också fundamentala faktorer bakom den svaga börsen. Främst är det oron för höjda räntor och eventuellt en stigande inflation som spökar.

När Stockholmsbörsen öppnar på tisdagsmorgonen spår nu flera bedömmare fallande kurser.

"Det kommer falla rejält. Jag tror på en öppning på minus 3 procent. Vart det tar vägen sedan och vad stängningskursen blir är mer osäkert", säger Remiums aktieanalytiker Peter Malmqvist till Svenska Dagbladet.

Även Nordnets sparekonom Joakim Bornold är inne på en liknande linje:

"Många inklusive jag själv väntar sig en skakigare period", säger sparekonomen till Expressen TV. 

Bland de 30 aktierna i Dow Jones storbolagsindexet var läkemedelsbolaget Johnson & Johnson ned mest med 8,6 procent, flygplanstillverkaren Boeing dök 8,2 procent och verkstadsjätten Caterpillar lika mycket.

Även snabbmatskedjan McDonalds gick svagt med en nedgång på 7,7 procent, följt av finansföretaget American Express som backade 7,4 procent.

Apple stod emot bäst med ett fall på 1,6 procent.

Läs mer