Sugen på att göra något annat? 3 tips för att välja rätt sidoprojekt

Breakit - Sugen på att göra något annat?  3 tips för att välja rätt sidoprojekt

Foto: Istockphoto.

Sara Lindmark

Reporter

Vissa ser affärsidéer omkring sig var de än tittar. Men innan du tar dig an ett projekt vid sidan av ditt vanliga jobb – tänk efter först.

Är du personen som anser sig vara fantastisk på att multitaska och hålla koll på många bollar? Då är det kanske troligt att du inte kan nöja dig med en sysselsättning utan ständigt hittar på sidoprojekt och tar dig an extrajobb.

Entreprenören Brant Pinvidic har skrivit en artikel i affärstidningen Forbes om just detta ämne. Han har haft olika projekt på gång som pågått parallellt sedan han var 14 år.

Här delar han med sig av tre tips för att lyckas med sin sidosyssla.

1. Håll dig till ditt område

“Entreprenörer är beslutsamma, smarta och hårt arbetande problemlösare till sin natur. Jag gick ofta i fällan och försökte vara bra på allt, men på så sätt blev jag inte riktigt bra på något. Det är mer troligt att du lyckas med din sidosyssla genom att utnyttja de kärnkompetenser och kunskaper du har förvärvat under hela livet än att försöka ta dig an ett helt nytt expertområde”.

2. Det måste vara något du gör vid sidan av

“Entreprenörer är kända för att överskatta sin fritid och ta på sig mer än de kan hantera, men här måste du vara realistisk. Det är väldigt svårt att bli framgångsrik genom att jobba deltid med ett projekt som egentligen kräver 100 procents fokus. Du bör ställa dig frågan om du kan lyckas även om du bara lägger ned en begränsad mängd tid". 

3. Bör successivt kunna ersätta din huvudsyssla

“Ditt sidoprojekt bör antingen stärka eller expandera din kärnaffär, eller ha potential att bli lönsammare. Om du inte får ut mer för dina dyrbara extratimmar än vad du får för ditt dagliga jobb så är det ett nollsummespel”.

Läs fler artiklar
LÄS MER