Ikea-chefen om den stora utmaning: Det är vårt största problem

Breakit - Ikea-chefen om den stora utmaning: Det är vårt största problem

Torbjörn Lööf, vd Inter Ikea. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Den svenska möbeljätten försöker knäcka e-handelskoden.

Efter att Ikeas grundare Ingvar Kamprad gick bort för en dryg vecka har många undrat hur framtiden kommer att se ut för den svenska möbeljätten. Branschen förändras just nu i snabb takt och näthandeln tar över allt mer.

Och där ligger Ikea, som bekant, efter. 

"Vad tjänar vi på det? Vårt försäljningsargument är att folk tar hem och bygger ihop det", brukade Ingvar Kamprad säga om e-handel enligt en anonym Ikea-chef som Financial Times har talat med. 

Inter Ikeas vd Torbjörn Lööf säger till tidningen att ett av problemen för Ikea är att bolaget föddes ur personbilsrevolutionen. Men i dag har unga inte ens körkort.

"Det största problemet är att det är svårt att ta sig till Ikea i dag – i London kan det ta mer än en timme. Vi måste komma närmare kunderna."

Men exakt hur de ska göra det och hur de ska tackla den allt hårdare konkurrensen från e-handeln är inte solklart. Sedan tidigare finns planer på att sälja Ikeas produkter via både Alibaba och Amazon – men det ses mer som experiment i nuläget.

"Vi är superbra på butiker. Vi har en bra hemsida. Men vi har inte integrerat det. Vi har inte flyttat över kunskapen från butikerna till webben", säger Torbjörn Lööf till tidningen.

Läs fler artiklar
LÄS MER