Sök

Apple Music väntas gå om Spotify i antal prenumeranter i USA

SpotifyApple

Foto: AP Photo/Jenny Kane

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Källor uppger att Apple Music kan gå om Spotify redan i sommar.

Apple Music uppges vara på väg att gå om Spotify i antal prenumeranter i USA, och baserat på den nuvarande skillnaden i tillväxttakter väntas musiktjänsten gå om det svenska streamingföretaget i sommar. Det rapporterar den amerikanska tidningen Wall Street Journal med hänvisning till industrikällor.

Skivbolag erhåller lägre royaltyintäkter om streamingtjänsten uppnår vissa mål kopplade till prenumerationstillväxt. Av det skälet behöver streamingtjänsterna redovisa dessa siffror för skivbolagsbranschen.

Källor med insyn i branschen uppger för tidningen att Apple Musics tillväxttakt i antalet prenumeranter för den amerikanska marknaden på månadsbasis är cirka 5 procent, samtidigt som den svenska musiktjänsten ökar med 2 procent per månad.

Givet denna skillnad bör Apple Music gå om Spotify i sommar i antalet prenumeranter, uppger källorna.

Spotify anses vara den dominerande aktören i streamingbranschen, långt före Apple Music som innehar andraplatsen.

Spotify hade 70 miljoner prenumeranter på global basis den förra månaden, samtidigt som Apple Music uppger för Wall Street Journal att de nu har 36 miljoner betalande användare.

Apple Music lanserades i juni 2015 och låter användare streama låtar från en musikkatalog samt erbjuder stöd för uppspelningar av Itunes-låtar. Spotify lanserades 2008 och dök upp först tre år senare på den amerikanska marknaden.

Inget av företagen redovisar prenumerationssiffror på segmentsnivå öppet, vilket inbegriper marknader såsom USA.

Läs mer