Sök

Sömmerskor i Etiopien syr åt H&M – tjänar tio kronor om dagen

H&M

Janerik Henriksson/TT/Istockphotos

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

De tjänar tio kronor om dagen och saknar både sjukersättning och betald semester. Det är verkligheten för de etiopiska sömmerskorna som syr kläder åt H&M och andra jättar.

Det är SVT som besökt Etiopien där sömmerskorna vittnar om hårda arbetsförhållanden. Landet, med sin billiga arbetskraft, lockar utländska aktörer och textilarbetaren Yebahirsew Tibebu är förbannad.

En rekryterare utlovade henne hög lön vilket fick Yebahirsew Tibebu att flytta från sin by och utbilda sig till sömmerska. Det visade sig sedan att lönen var betydligt lägre än utlovat – sömmerskorna tjänar i snitt 10 kronor om dagen i staden Hawassa.

”I längden går det inte att leva på den låga lön vi får, priset på mat stiger hela tiden”, säger hon.

SVT har pratat med Raghav Pattar som är direktör för det kinesiska textilföretaget. Han berättar att företag från elva länder slagit sig ned i Hawassas industripark.

Det är de låga lönerna, skickliga arbetare och handelsavtalet mellan Etiopien och USA respektive EU som gör konceptet möjligt, uppger Raghav Pattar.   

Utöver att hylla den etiopiska regeringen hyllar Raghav Pattar även H&M och andra utländska kunder. Han menar att de tar sitt ansvar och tillägger att lönerna och villkoren för de anställda är marknadsmässiga.

SVT skriver vidare att H&M skiljer sig från vissa av de andra företagen med sin tydliga hållbarhetsprofil som innefattar drägliga löner och bra arbetsmiljö.

Företaget besvarar dock inte frågan om huruvida 10 kronor om dagen är en rimliga lönenivå.

Pierre Börjesson, H&M:s landschef i Etiopien, uppger att det inte finns en lagstadgad minimilön i landet men att företaget medverkar i en studie som ska ge regeringen underlag för löneregleringar. H&M skriver även att de arbetar med ett projekt för att lära arbetarna om sina rättigheter och skyldigheter.

Yebahirsew Tibebu tror själv att förändringen måste komma från företagens kunder.

"Jag hoppas att de kan påverka arbetsgivarna att betala den lön vi förtjänar".

Läs mer