Sök

Amerikanska bankjättar fruktar tjuvar och förluster – begränsar bitcoin-handeln

Bitcoin

Foto: Istockphotos.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

JP Morgan Chase och Bank of America stoppar kunderna från att handla kryptovalutor på kredit.

Vi har tidigare rapporterat om gungningarna i kryptomarknaderna. Priset på bland annat bitcoin har fallit kraftigt sedan peaken i december.

En rad potentiella orsaker kan kopplas till svängningarna, och myndigheter har riktat strålkastarna mot handeln med kryptovalutor. 

Finansmyndigheter i USA har bland annat börjat att utreda bitcoin-plattformen Bitfinex och den japanska tillsynsmyndigheten Financial Services Agency har genomfört en razzia mot kryptovalutabörsen Coincheck.

Nu uppges JP Morgan Chase och Bank of America, USA:s största banker, stoppa kunder från att köpa bitcoin och andra kryptovalutor genom kreditkort. Det rapporterar Bloomberg News.

Bank of America inledde en minskning av sina kreditkortstransaktioner med kända kryptobörser på fredagen. En talesperson för banken vidhåller dock att det går lika bra som tidigare att använda betalkort för att handla kryptovalutor.

Orsaken till beslutet hos bankerna är de stora rörelserna i kryptovalutorna, vilket kan medföra kreditförluster om kundernas spekulationer landar fel. Vidare föreligger det en risk att tjuvar kan missbruka kort som är spärrade eller baserade på stulna identiteter genom att köpa kryptovalutor med dem.

Därutöver uppger Bloomberg är bankerna också skyldiga enligt lag att övervaka kundtransaktioner och potentiell penningtvätt, något som inte är lika enkelt när dollarn omvandlas till digitala valutor.

Citigroup, som är nummer tre i USA, har ännu inte fattat beslut i frågan.
 

Läs mer