Sök

Utredningar och tillslag skakar marknaden – kryptovalutorna faller

BitcoinKryptovaluta

Foto: Janerik Henriksson/TT.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Kryptovalutorna tappar höjd när myndigheterna tar i med hårdhandskarna.

Handlade du bitcoin i december? 

Då är du nog inte särskilt nöjd för stunden.

Kryptovalutan har fallit kraftigt och handlades under fredagen för 8.300 dollar. Ett rejält tapp från toppen i december när valutan handlades för 20.000 dollar.

Det innebär att de som investerade då förlorat över hälften av pengarna de investerat och att runt 100 miljarder dollar gått förlorade på bitcoin-marknaden. 

Men bitcoin är inte enda kryptovalutan som faller, trenden avspeglar sig även i både ethereum och ripple som har tappat stort. 

Fortune har listat några tänkbara orsaker som kan ge oss en förklaring till svängningarna. 

Finansmyndigheter i USA har börjat att utreda bitcoin-plattformen Bitfinex, en av de största bitcoin-plattformar, och kryptovalutan tether.  

Samtidigt kom precis bomben om att den japanska tillsynsmyndigheten Financial Services Agency genomfört en razzia mot kryptovalutabörsen Coincheck.

Syftet ska vara att övervaka vilka åtgärder Coincheck har vidtagit efter att plattformen utsatts för ett intrång där digitala pengar för 500 miljoner dollar stals.

Det här är inte de enda insatserna som riktas mot kryptovalutor. Allt fler myndigheter och instanser har börjat att ta i med hårdhandskarna. 

Sydkorea har tidigare flaggat för att förbjuda anonym handel med kryptovalutor men har sedan dess backat från de planerna. Indiens finansminister har också tillkännagett planerna på att förbjuda bitcoin och liknande kryptovalutor. 

Läs mer