Skippa Familjeliv och forum – här är mammorna som kan hjälpa dig

MammaKan.se
Skippa Familjeliv och forum – här är mammorna som kan hjälpa dig

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Glöm familjeforum som facit när du har frågor om föräldraskap. Nu ska sajten MammaKan vägleda mammor med expertis.

Varje vecka berättar vi om en ny produkt eller tjänst här på Breakit som antingen kan bli en flipp eller en flopp. Den här gången handlar ”Veckans Break?” om den nya plattformen MammaKan, en sajt som producerar och strömmar informativa videoklipp riktade till mammor.

”Det finns forum där man kan ställa frågor om mödraskap, men det är ofta väldigt mycket personliga åsikter och godtyckliga grejer. Speciellt när det kommer till medicinska frågor. Det har saknats pålitlig och korrekt information om föräldraskap, barn och graviditet på en och samma plats på nätet”, säger Michaela Persson, som grundat sajten tillsammans med Hanna Kallin.

De båda träffades för ett par år sedan i samband med att de båda var gravida med tvillingar.

”Då insåg vi att det saknas en plattform med pålitliga källor och med människor som vet vad de pratar om", säger Michaela Persson.

De bestämde sig därför att dra igång MammaKan: En sajt med information om föräldraskap i videoformat. Inledningsvis hade duon tänkt satsa mer på klassiska, fysiska föreläsningar. Den idén skrotades dock snabbt.

”Som förälder kan man inte riktigt gå iväg två timmar en torsdagkväll, men man kan surfa på nätet. Det är på internet man lever och hämtar information. Så vi bestämde oss för att skapa komprimerade föreläsningar på nätet som man kan titta på i mobilen", säger Michaela Persson.

I dagsläget har duon producerat runt 20 filmer som behandlar allt från kejsarsnitt till barnkläder. Till sin hjälp har de tagit in experter som håller föreläsningar framför kameran. Exempelvis har bolaget låtit en överläkare från Karolinska institutet hålla föreläsningen om kejsarsnitt.

”Det har varit förvånansvärt enkelt att få in föreläsare och experter till våra ämnen. De flesta brinner för det område de arbetar inom, och delar gärna med sig av den kunskap och erfarenhet", säger Michaela Persson.

Minikurserna kostar 20 kronor, vilket ger användaren åtkomst till filmerna i tre dygn. En prisnivå som Michaela Persson hoppas ska passa alla föräldrar.

I takt med att utbudet ökar ska bolaget även erbjuda tjänsten i abonnemangsform.

”Vi har gjort marknadsundersökningar och vi hade kunnat ta mer betalt. Men vi vill att alla ska kunna få tillgång till innehållet. Föräldrar är en ganska tacksam målgrupp. De är så himla intresserade och kan leta i timmar efter information som kan hjälpa sitt barn", säger Michaela Persson.

Enligt henne är det även viktigt att materialet paketeras på ett attraktivt sätt. Hanna Kallin har en bakgrund på TV4 och senare Utopia People och Michaela Persson har en bakgrund som copywriter, vilket har hjälpt dem i deras arbete. 

“Det ska vara estetiskt tilltalande filmer som ger rätt kunskap, men även inspirerar dig som förälder. Ingen ’Landstinget informerar’-känsla. Vi vill förenkla vardagen för föräldrar genom tips och råd på ett inspirerande sätt, så att livet som förälder blir enklare och roligare. Det är lite vår ambition", säger Michaela Persson. 

Riktar ni er enbart till mammor eller är pappor också välkomna?

”Vi välkomnar alla. Men vi fokuserar på mammorna, vilket man hör på vårt namn, eftersom det fortfarande är är mamman som är gravid. Så det blir lite närmare mamman".

Är ni en konkurrent till ett forum som Familjeliv?

”Nej, snarare ett komplement. Det är jättebra med forum för att komma i kontakt med andra föräldrar, men problemet är att man inte vet varifrån kunskapen och informationen kommer. Där kan man få erfarenhet och tyckande. Men vi vill ge expertisen", säger Michaela Persson.

Läs fler artiklar
LÄS MER