E-sport, influencers och spelbolag – det här är nya MTG

SplayMTG

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Vad blir egentligen kvar i Stenbeck-sfärens mediebolag MTG?

I en storaffär på torsdagsmorgonen sålde MTG sin tv-verksamhet till den danska teleoperatören TDC. Kortfattat innebär affären att MTG, med storägaren Kinnevik i spetsen, gör sig av med sin traditionella verksamhet för att istället satsa på en rad framtidsbranscher och bolag.

Kvar är bland annat MTGx och affärsområdet International Entertainment.

Men vad innehåller de här områdena egentligen?

Vi reder ut.

Dreamhack

Världens största digitala festival, svenska Dreamhack, köptes av MTG under 2015 för 250 miljoner kronor. Sedan dess har man expanderat och haft flera event i USA. I höst kommer världens bästa e-sportlag göra upp i Globen i Stockholm.

ESL

2015 köpte MTG 75 procent av Turtle Entertainment – bolaget som ligger bakom världens största e-sportliga ESL. Priset landade på 720 miljoner kronor för bolaget som sänder e-sport både via Youtube, Twitch och i den vanliga tv:n.  

Splay

Köptes av grundaren Vigor Sörman 2015 och är ett av nordens största nätverk för Influencers och youtubers. I Splay finns också Ikon Next, som är en handelsplats för kläder och smink skapade av influencers. 2016 omsatte Splay 120 miljoner kronor.

Så här reagerade Splays vd och grundare på nyheten.

Zoomin.tv

Det holländska bolaget köptes också in under 2015 och är ett av Europas största videounderhållningsnätverk med mer än 2 miljarder  videovisningiar per månad och 100 miljoner prenumeranter på Youtube. MTG fick betala runt 400 miljoner för 51 procent av aktierna i bolaget.

Innogames

MTG har successivt ökat sitt ägande i online- och mobilspelsutvecklaren och under fjolåret blev man majoritetsägare när man köpte aktier för 750 miljoner kronor. Bolaget grundades i Tyskland 2007 och har lanserat spel som Forge of Empires och Tribal Wars.

Kongregate

Spelbolag som MTG köpte upp för en halv miljard kronor förra sommaren. Bolaget har över 100.000 titlar och har mer än 100 miljoner mobilnedladdningar. Förra året lanserade man sin första titel till XBox.

Nova Group 

Ett tv- och onlinenätverk som är ledande bland unga i Bulgarien.

Dessutom finns Trace TV som är verksamt i Karibien och Frankrike. Sedan tidigare har MTG flaggat för att det bolaget ska säljas.

Om du är nyfiken på mer kring MTG och e-sport bör du spana in vårt event Game Tech 2018. Där kommer bland annat Arnd Bennighoff, chef för MTGx, att stå på scen.

Läs mer