Sök

Ökat intresse för bitcoin leder till rusning hos e-handlare

BitcoinKryptovaluta

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Ökat intresse för bitcoin och andra krytpovalutor har lett till rusning hos e-handelsföretaget Komplett som bland annat säljer grafikkort.

Att gräva guld är ute. Det nya är att gräva efter krytovalutor och för den typen av skattjakt behövs andra redskap än spade och karta.

I ett pressmeddelande skriver e-handelsbolaget Komplett att intresset för att “gräva” efter kryptovalutor exploderade under förra året och att bolaget just nu säljer grafikkort och processorer på löpande band. Bolaget har aldrig tidigare upplevt en liknande efterfrågan.

"Just nu finns det väntelistor på de mest populära grafikkorten. De avancerade användarna sätter upp så kallade ”mining farms” där de vanligtvis använder sex till sju grafikkort på en enda dator", säger Pål Fredrik Berg som är kategorichef på bolaget i ett pressmeddelande.

Komplett är ett norskt e-handelsbolag som säljer datortillbehör via 18 olika plattformar. 2016 hade de en omsättning på 7,8 miljarder norska kronor. Huvudkontoret ligger i Sandefjord och koncernen har 800 anställda.

Att handel med kryptovalutor är populärt i grannlandet Norge bekräftade just en färsk undersökning som genomförts av Norstat. Den visar att nästan 200.000 norrmän äger bitcoin eller en annan kryptovaluta. Som en jämförelse ägde runt 365 000 norrmän aktier på Oslobörsen vid förra årets slut, skriver TT.

Läs mer