Greenely inleder samarbete med SBAB – når 200.000 hushåll

GreenelySBABEnergidata

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Den Stockholmsbaserade startupen Greenely, som hjälper hushåll spara pengar på elräkningen, har fått den statligt ägda storbanken SBAB som kund.

Att energidata och det uppkopplade hemmet är en het sektor råder det ingen tvekan om. Vi har tidigare kunnat rapportera om energibolaget Ngenic, Watty-grundaren Hjalmar Nilsonnes storslagna planer och energimätarbolaget Scypho.

Men ett bolag som vi inte har haft anledning att rapportera om är det Stockholmsbaserade energibolaget Greenely. Förrän nu.

Greenely, som har utvecklat algoritmer som uppmanar app-användarna till att förändra sin energikonsumtion, har inlett ett samarbete med storbanken SBAB. Den statligt ägda banken, som är Greenelys första storkund, kommer framöver att erbjuda sina 200 000 bolånetagare tillgång till startupens app och dess funktioner.

”Vår app tittar på beteenden i hemmet generellt och försöker få användarna att förändra sin energikonsumtoin genom beteendevetenskap och psykologi. Vi har bland annat tagit hjälp av Stanford university för att hitta triggers som puffar användarna i rätt riktning”, säger bolagets grundare och vd Tanmoy Bari.

Till skillnad från ett bolag som Watty, som med hjälp av extern hårdvara ser till att tolka energidata och identifiera energislukande produkter i hemmet, fokuserar Greenely på att motivera och stimulera hushållen.

”Vi har hittat sätt där vi kan få ut datan från de smarta elmätarna som alla har i sina hem. Sedan visualiserar vi den datan och gör den roligare, och visar vad de kan göra gör att minska sin energiförbrukning.”

För SBAB:s del handlar samarbetet om att få sina bolånekunder att bli mer hållbara.

”Vår mission är att bidra till bättre boende och boendeekonomi. Genom att hjälpa våra kunder att sänka sin energiförbrukning i sin bostad så bidrar vi också till ett hållbart boende”, säger Klas Danielsson, VD på SBAB, i en kommentar.

Tjänsten har tidigare testats av närmare 700 hushåll i ett projekt tillsammans med Mälarenergi. Greenelys verksamhet har hittills finansierats av KIC InnoEnergy och KTH Holding. 

Bolaget har idag 12 anställda.

Läs mer