Sök

Klarna-duell: Våra hetaste tips på vem som kommer köpa fintechraketen

KlarnaKinnevikKlarna till börsen

Breakits reporter Jonas de Lange och medgrundare Olle Aronsson. Foto: Ann Jonasson. Montage av Jonas de Lange.

Breakit

Breakit

Breakit reder ut vilka bolag som ligger längst fram i kampen om Klarna.

Sedan en månad tillbaka har det rapporterats om att Klarna kan komma att köpas upp eller börsnoteras under året. Därför utmanade Breakits reporter Jonas de Lange och vd Olle Aronsson varandra i en Slack-duell för att svara på frågan: “Vem ska köpa Klarna?”.

JONAS: Nu kör vi! Kinnevik är en intressant kandidat. Stenbeck och company har bra erfarenhet av fintech sedan tidigare med Bima, Qliro och Betterment. Qliro är det stora hindret eftersom det ju mer och mer är en konkurrent till Klarna. Samtidigt verkar Rite ventures vara den drivande parten i Qliro just nu så Kinnevik kanske har tröttnat. Klarnas globala checkout skulle kunna passa ihop fint med både Zalando och alla radannonssajter i Kinnevik-portföljen. Avyttra Qliro-andelen och köpa en Sequoias post på 24 procent i Klarna vore kanske inte helt omöjligt.

OLLE: Den här gillar jag! Kinnevik investerar ju i ganska mogna internetbolag. Och posten på 24 procent känns som en lagom munsbit. Och en bättre ankar-investerare vid en börsnotering av Klarna får man leta länge efter. Cristina Stenbeck i styrelsen också, kanske? Jag är såld! En mer vild spekulation är att Klarna skulle slås ihop med Betterment, som är starka på sparande och i Nordamerika – medan Klarna är starkt på betalningar i Europa. Och Qliro, förresten, de är väl inget hinder? Bryr sig Kinnevik ens om Qliro?

OLLE: Paypal är fortfarande den mest självklara köparen. Kort uttryckt är Paypal Klarnas motsvarighet i USA. Två källor till Breakit uppger att Paypal faktiskt la ett bud på Klarna för ett par år sedan. För Paypals del kan det också vara skönt att röja undan hotet från Klarna i USA.

JONAS: Vaddå röja undan Klarna i USA? Enligt mina källor har inte den satsningen lyft, en uppgift som också underbyggs av att USA-chefen fick gå. Klarna är – i alla fall inte nu – någon utmanare till Paypal. Den stora uppsidan för en Klarna-investerare skulle vara tillväxt utanför Norden och Tyskland, framförallt i USA. Där är ju redan Paypal gigantiska. Jag tror inte att de kommer vilja satsa 20-30 miljarder på att köpa en bra position på den nordiska och tyska marknaden. Inte för att jag vet exakt hur de tänker men ändå.

OLLE: Med kinesiska techbolag känns det mesta som gissningar från min sida. Vi européer har fortfarande alldeles för dålig koll på Alibaba, Tencent och resten av tungviktarna i öst. Låt mig säga såhär: Jag tror de har råd. Men jag vet inte vad de vill.

JONAS: Ja, jag tycker att det låter som ett rimligare alternativ än Paypal faktiskt. Det kommer jag väl få äta upp längre fram. Att Alibaba vill ge sig in på den europeiska marknaden känns inte på något sätt orimligt. Den är inte lika stor som den amerikanska så man kanske inte pallar att  göra en egen storsatsning med 400 anställda i Tyskland. Då kan man hellre köpa Klarna och inkludera sina egna produkter i Klarnas checkout för att få fotfäste den vägen. Dessutom är Alipay, enligt uppgift, en stor inspirationskälla för Sebastian, så han kanske inte skulle motsätta sig affären. Samtidigt är varumärket kanske inte det bästa sett från Europa. Själv förknippar jag ju Alibaba – lite fördomsfullt – med typ brandfarliga hörlurar och fabrikationsfel.

JONAS: Softbank slängde en av mina källor ur sig som en potentiell tagare. Sedan kom nyheten att Softbank vill ge sig in i betalbranschen genom att förvärva något fintech-bolag. Kanske inte behöver vara Klarna, men starka relationer med jättar som Asos och Visa bör ju hjälpa till lite. Vi har ju tidigare rapporterat om att Klarna vill ta över hela världen också och det är ju inte som att Softbank inte har pengarna i alla fall. Vad tror du?

OLLE: Softbank har en techfond på tusen miljarders miljarders mer än jag kan räkna, så varför inte? Det känns som att de ska köpa allt i universum. Ett litet förvärv av Klarna för Softbank hanteras förmodligen av två glada praktikanter med begränsat investeringsmandat.

JONASIkea verkar ju satsa på lite vad som helst nu för tiden. Matsmart till exempel känns ju inte direkt som kärnverksamhet på Ikea. De har ju samtidigt inte fått någon riktig fart på sin e-handel och som konsument kan jag säga att deras nuvarande betallösning känns som den är från förra seklet typ.

OLLE: Vilken sågning! Du som norrman är bara avundsjuk på vårt fina svenska möbelföretag. Med det sagt så har jag ju själv tidigare chans-tippat i Breakits podcast att Ikea skulle kunna förvärva Klarna. Men det handlar då inte främst om betallösningen på Ikea.com utan om Ikano – Ikea-sfärens växande bankverksamhet. Ikano är redan en europeisk utmanare inom bolån och privatlån, som skulle kunna komplettera Klarnas erbjudande. Dessutom vore Kamprad-sönerna och Sebastian en härlig entreprenörs-allians. Svenska stoltheter på marsch framåt, arm i arm!

JONAS: Norge är bäst.

JONAS: Handelsbanken är min bubblare. Varje gång jag pratar med fintechentreprenörer om de stora bankerna är det samma besked: Handelsbanken är hopplöst efter. Att köpa upp Klarna kanske kunde vara ett intressant steg för att fräscha upp verksamheten i dessa PSD2-tider. Risken finns ju att den moderna, hippa banken Klarna tar deras kunder. Det verkar ju bättre då att köpa Klarna och sno Swedbanks kunder istället.

OLLE: Jag hoppas att det här inte blir av, för Handelsbanken gör i princip ingen marknadsföring. Och det är dåligt för Breakit! Hellre att Klarna säljs till någon med stor marknadsbudget att köpa annonser på techsajter för.

JONAS: Sebastian, om du läser detta, sälj inte till Handelsbanken! Olle vill ha din annonsbudget, helst hela!

JONAS: Citat från finanskälla jag träffade förra veckan: “Vem vill köpa Klarna ens? Det är allmänt känt att Sebastian (Siemiatkowski) gör precis allting. Vad finns kvar när han försvinner?” Det är såklart lite överdrivet men beskrivningen av Klarna som väldigt toppstyrt återkommer från flera källor. Hur mycket det påverkar en eventuell försäljning är svårt att säga. Men troligt är väl att Sebastian inte så gärna släpper kontrollen över bolaget. Då skulle en börsnotering, som man nu för diskussioner om kunna vara ett rimligt alternativ.

Sequioa kan casha in och Siemiatkowski får fortsätta som vd. Att Sebastian sedan inte vill böja sig för börsens kvartalsrapportregim talar ju förvisso emot. Ursprungskällans stalltips var att Klarna noteras på New York-börsen.

OLLE: Känns, vid sidan av Paypal, som huvudspåret. Sen tror jag att Klarna skulle klara sig bra även utan Sebastian, eftersom bolaget är så pass stort, lönsamt och stabilt. Han är en megastjärna, men man ska inte överdriva de negativa konsekvenserna om han slutar.

JONAS: Nej, att det skulle kollapsa totalt bara för att han försvinner har jag lite svårt att se men med det nuvarande bygget tror jag han är en nyckelfaktor för vidare framgång.

Har vi missat några tagare? Mejla gärna till jonas@breakit.se. För PGP-kryptering hittar du min offentliga nyckel här. Fingeravtryck: 2283 8673 3F87 02D4 4C5C  B0A1 D4C9 55EC 1B7B E677.

Läs mer