H&M gör nyemission – i smyg

Breakit - H&M gör nyemission – i smyg

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Så vill familjen Persson stärka sin makt över klädjätten.

Det är i samband med dagens kvartalsrapport som H&M oväntat flaggar för vad som i praktiken är en nyemission. Enligt rapporten överväger klädjätten att erbjuda sina aktieägare att lösa in årets utdelning mot aktier.

I rapporten skriver H&M:

"Mot bakgrund av fortsatt stora investeringar inom bland annat digitalisering kommer styrelsen att utreda möjligheten att erbjuda alla aktieägare en möjlighet att återinvestera erhållen utdelning i nyemitterade H&M-aktier".

Det är uppenbart att H&M-ledningen vill försäkra sig om att ha rejält med resurser för att klara den smärtsamma digitala omställningen. Den föreslagna utdelningen är på över 16 miljarder kronor och motsvarar nästan hela (99,7 procent) av förra årets vinst efter skatt. Beroende på hur många av aktieägarna som väljer att få nya aktier istället för utdelning så kan H&M behålla ett antal av dessa miljarder i kassan. 

Redan nu flaggar huvudägaren, familjen Persson, för att de kommer att köpa nya aktier för sin utdelning. I dagsläget kontrollerar familjen Persson runt 40 procent av aktiekapitalet i H&M. Om de skulle lösa in hela sin utdelning i aktier innebär det ett kapitaltillskott på drygt 6 miljarder kronor för H&M. 

Samtidigt innebär det här oväntade draget att familjen Persson sannolikt stärker makten om bolaget. Alla aktieägarna kommer inte att köpa nya aktier för sin utdelning men det ska alltså familjen Persson. Därmed kommer deras andel av bolaget att öka. 

Styrelsen föreslår att utdelningen ska vara oförändrad på 9,75 kronor och utbetalas vid två olika tillfällen under året.

Läs fler artiklar
LÄS MER