Facebook vill locka 6-åringar – och det får hälsoexperter att rasa mot Zuckerberg

Facebook Sociala medier Sociala nätverk
Facebook vill locka 6-åringar – och det får hälsoexperter att rasa mot Zuckerberg

Mark Zuckerberg. Foto. AP Photo/Nam Y. Huh/Facebook.

Towe Boström

Reporter

Facebooks nya chatt-satsning mot barn får experterna att se rött.

Många är nog redan bekanta med Facebooks tjänst "Messenger" som låter användarna skicka privata meddelanden till varandra. I slutet av förra året introducerades ”Messenger Kids” i USA, som liksom namnet antyder, vänder sig till barn.

I dag behöver du vara 13 år för att skapa ett konto på plattformen, men den nya funktionen riktar sig till barn i åldrarna 6-12 år.

Tanken är att chatt-appen ska fungera som ett mer barnvänligt och säkert alternativ där föräldrarna har kontroll över användningen.

Kritiken har dock inte låtit vänta på sig. En grupp bestående av bland annat barnläkare och experter inom psykisk hälsa uppmanar nu Facebook att stänga ned tjänsten, rapporterar The New York Times.

I brevet som adresseras till Facebook-bossen Mark Zuckerberg uttrycker skribenterna sin oro över att nätverket nu vänder sig till en känslig grupp som inte är utvecklingsmässigt redo för Facebook.

Bakom uppropet står Campaign for a Commercial-Free Childhood som tidigare lyckats stoppa marknadsföring från bland annat McDonalds.

En av experterna slår fast att yngre barn inte är redo för att ha konton på sociala medier. Personen pekar på att forskning visat att överdriven konsumtion är skadligt samt att tjänsten kan ha negativ påverkan på barnens utveckling.

Messenger Kids kopplas genom förälderns konto och har varken ett nyhetsflöde, annonsering eller gilla-knappar. Däremot innehåller den bland annat emojis, grupp-chatt, video-chatt och möjlighet att skicka selfies.

Facebook säger själva att tjänsten gör chattandet säkrare när föräldrarna alltid har kontroll över barnens kontakter och interaktioner.

De aktuella hälsoexperterna är dock inte charmade och menar i sin tur att appen designats för att skapa ett beroende – och på så sätt bädda för nästa generations användare.

Det var bara några veckor sedan några tunga Apple-investerare röt ifrån och uppmanade Apple att ta större ansvar kring hur barn använder telefonerna.

Läs fler artiklar
LÄS MER