Coffee stain satsar miljoner på kvinnliga spelutvecklare

Coffee Stain Studios Jämställdhet Goat simulator
Coffee stain satsar miljoner på kvinnliga spelutvecklare

Tanja Tankred och Mira Dorth har fått en investering från Coffe Stain.

Tobias Blixt

Reporter

Coffee Stain gjorde succé med spelet Goat simulator – nu vill de ge kvinnliga spelutvecklare chansen att göra samma resa.

Spelstudion Coffee stain studios står bakom succéspelet Goat simulator. Bolaget omsatte över 128 miljoner kronor 2016, och studion har tidigare sagt sig ha planer på att börja investera i spelstartups. Även grundarna – som förra året tog ut 125 miljoner kronor från bolaget – har flaggat för privata investeringar.

Nu meddelar Coffee stain att bolaget kommer att börja investera i mindre spelstudios där minst 50 procent av personerna i teamen utgörs av kvinnor. 

Initiativet heter Leveling the playing field.

“Vårt största spel Goat simulator blev en mycket större framgång än vi räknat med och vi har tittat på hur vi kan hjälpa andra i branschen”, säger Albert Säfström, kommunikationsansvarig på Coffee stain.

Initiativet beskrivs som ett försök att stärka jämställdheten bland spelutvecklare och kan sökas av utvecklare som behöver mindre än 1 miljon kronor.

“Vi tycker att det är för få kvinnor i spelbranschen. Vi startade själva som ett gäng som träffades på en högskola i Skövde. Vi vet att den här initiala investeringen kan vara svår att få”, säger Albert Säfström.

På hemsidan förklarar Coffee stain att de bara kommer att investera i utvecklare som de tror på och att eventuell vinst ska användas för att göra Leveling the playing field självförsörjande.

Hittills har bolaget investerat i en spelstudio: dansk-svenska utvecklarduon Other tales interactive.

“Vi träffade Tanja Tankred och Mira Dorthé på en spelmässa och tyckte att deras spel såg intressant ut”, säger Albert Säfström.

Läs fler artiklar
LÄS MER