Bekräftat: Volvo cars släpper första helelktriska bilen 2019

Elbilar XC40
Bekräftat: Volvo cars släpper första helelktriska bilen 2019

Volvo cars XC40 får en elektrisk variant nästa år. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Den svenska biltillverkaren kämpar för att hinna ikapp konkurrenterna.

Det avslöjar sajten Autocar, som fått uppgifterna bekräftade av Volvo.

Enligt sajten jobbar bolaget just nu med att ta fram en helelektrisk version av bilen XC40.

En nyckelfaktor för elfordon är räckvidden – det vill säga hur långt bilen kan köra på en laddning. Anledningen är att laddtiderna fortfarande är relativt långa. Till exempel kan Teslas “snabbladdning” på 30 minuter ge en räckvidd på 27 mil. Räckvidden för Volvos kommande elbil beräknas hamna på ungefär 35 mil. Som en jämförelse kan en fulladdad Teslas Model S köra över 50 mil innan den behöver laddas igen.

Volvo cars utvecklingschef Henrik Green, berättar för Autocar att Volvo framåt siktar på en räckvidd på strax under 50 mil framåt.

“Vi är mitt i utvecklingen och jagar fortfarande nya steg. Det är något helt annat att utveckla en bil idag än för fem eller tio år sedan. Det känns som att vi uppdaterar kraven varje månad och försöker hitta nya konkurrensfördelar eftersom teknologin rör sig så snabbt. Det är mycket mer av ett rörligt mål nu för tiden”, säger han.

Volvo ligger än så länge en bra bit efter aktörer som BMW, Volkswagen och Tesla i elektrifieringen av personvagnar. Samtidigt gör den svenska biltillverkaren nu stora satsningar på flera håll.

Volvo cars vd, Håkan Samuelsson, har tidigare kommunicerat att alla bolagets bilar kommer ha en elmotor 2019, men det innefattar även hybridmodeller.

Parallellt har man lanserat bilmärket Polestar, som ska bygga helelektriska bilar. Den första bilen från märket Polestar 1 kommer dock att vara en hybridbil.

Läs fler artiklar
LÄS MER