Sök

Läkemedelsverket lägger ned anmälningar mot Natural cycles

Natural CyclesLäkemedelsverketAnmälningarna mot Natural cycles

Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl, grundare av Natural cycles. Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Techbolaget kan pusta ut.

Läkemedelsverket har svarat Natural cycles sen den här texten skrevs: "Utredningen går vidare"

De senaste veckorna har en rad anmälningar mot preventivappen Natural cycles (läs hur tjänsten funkar i faktarutan under artikeln) skickats in till Läkemedelsverket. Anmälningarna kommer från barnmorskor på olika sjukhus och handlar om patienter som drabbats av oönskade graviditeter.

Att kvinnor blir gravida trots att de använder appen är en PR-mässig, och potentiellt produktmässig, mardröm för techbolaget. Men nu verkar det som att mardrömmen kan vara förbi.

Myndigheten har nämligen beslutat att lägga ned anmälningarna som kommit in mot bolaget. Det berättar Raoul Scherwitzl, grundare och vd på Natural cycles i ett mejl till Breakit.

“Dagens besked är ett kvitto på att vi agerat i enlighet med de riktlinjer som gäller preventivmedel, både avseende produkten som sådan men även de sätt med vilka produkten marknadsförts”, säger Raoul Scherwitzl, medgrundare och vd på Natural cycles.

I flera av de ursprungliga anmälningarna hade den anmälande barnmorskan kryssat i rutan för “produktfel”, det vill säga att de misstänkte att det kunde vara fel på produkten. Enligt bolaget har Läkemedelsverket inte framfört några anmärkningar på Natural cycles som företag eller på produkten.

Framöver kommer myndigheten tillsammans med bolaget att övergå till att rapportera om den övergripande trenden kring oönskade graviditeter från Natural cycles användare, snarare än att granska varje enskilt fall.

“En oönskad graviditet är just det som orden antyder, oönskad, både för kvinnan själv och för oss. Vi bryr oss om alla våra användare och har en nära kommunikation med dem. Vi är ödmjuka inför det faktum att vår lösning, och därmed vi, är en del av kvinnors liv. I ljuset av det tror jag även att många av våra användare idag kommer att uppskatta dagens besked”, skriver Elina Berglund Scherwitzl, medgrundare till Natural Cycles i mejlet.

Breakit söker Läkemedelsverket för en kommentar.

Så fungerar Natural cycles
  • Varje morgon mäter användaren sin kroppstemperatur, med en så kallad basaltermometer som har en högre känslighet än en klassisk febertermometer. Den visar därför två decimaler.
  • Siffrorna knappas in i appen, och efter några månader lär sig appen att känna igen användarens unika menscykel.
  • Natural cycles algoritmer avgör sedan, baserat på temperaturen, om användaren är fertil eller inte. Röd dag betyder fertil, grön dag betyder infertil.
  • Kvinnors kroppstemperatur varierar nämligen under menscykeln och appen kan utifrån individens temperaturmönster avgöra när ägglossning närmar sig, alltså när det är risk för - eller chans - att bli gravid.
  • I början får användaren nästan bara röda dagar men eftersom algoritmerna lär sig individens mönster blir den allt säkrare på var i cykeln du befinner dig. De gröna dagarna blir alltså fler ju längre du använder tjänsten.

Läs mer