Tyska begagnad bil-startupen Auto1 utmanar Blocket i Sverige

Schibsted Blocket Begagnade bilar
Tyska begagnad bil-startupen Auto1 utmanar Blocket i Sverige

Foto: Leo Sellén/TT.

Sara Lindmark

Reporter

Auto1 säljer begagnade bilar över nätet och värderas till över en miljard dollar. I år har bolaget i all tysthet inlett en storsatsning i Sverige. Det innebär tuffare konkurrens för marknadsledaren Schibsted, vars kassako Blocket är etta på e-handel med begagnade bilar.

Historien om Auto1 började sommaren 2012 då tysken Christian Bertermann försökte att sälja två bilar som tillhörde hans mormor.

Att hitta någon som kunde både värdera och sälja fordonen visade sig vara svårt – så han tog saken i egna händer och startade onlinemarknadsplatsen Auto1 tillsammans med Hakan Koc. Innan dess arbetade Bertermann för rabattföretaget Groupon.

Auto1, som har sin bas i Berlin, värderar och köper begagnade bilar från privatpersoner och säljer dem vidare för ett högre pris. Hakan Koc förklarar i en intervju med Bloomberg hur företaget skiljer sig från många andra onlinemarknadsplatser: Auto1 använder sin egen kassa för att köpa bilarna och har dem i lager tills dess att bolaget säljer dem vidare.

Detta förkortar säljprocessen för bilägarna från i genomsnitt 90 dagar i Europa, till 10 dagar, åtminstone enligt Auto1.

Tidigare i år tog den tyska begagnade bil-startupen in 100 miljoner dollar i riskkapital och värderades till 1 miljard dollar. Hittills finns företaget i runt 20 länder och storsatsar just nu i Sverige.

Här går företaget under namnet Viköperdinbil.se. Av jobbannonser som bolaget har lagt upp på Blocket framgår att rekryteringen av personal är i full gång i Sverige.

Det handlar om tjänster i både Stockholm och Örebro, bland annat som bilinköpare, kundmottagare, säljare, redovisningsekonom och regionchef.

Personerna bakom Viköperdinbil.se vill inte uttala sig utan skriver i ett mejl: “För närvarande prioriterar vi fortsatt tillväxt och expansion i Sverige, ni är varmt välkomna att återkomma om 4-5 månader.”

Mediekoncernen Schibsted är i nuläget överlägsen marknadsledare på handel på begagnade bilar på nätet i Sverige. Utöver Blocket, som säljer allt möjligt begagnat, äger koncernen dessutom motorsajten Bytbil.

Blocket och Bytbil samredovisas i Schibsteds kvartalsrapporter. Av den senaste framgick att verksamheten går extremt bra. Bolagets försäljning växte med 10 procent under andra kvartalet, till 255 miljoner svenska kronor. Ungefär varannan omsättningskrona var ren vinst.

Läs fler artiklar
LÄS MER