Ikea-grundaren Ingvar Kamprad är död – somnade in i sitt hem

Breakit - Ikea-grundaren Ingvar Kamprad är död – somnade in i sitt hem

Ingvar Kamprad, 30 mars 1926 – 27 januari 2018. Foto: Heribert Proepper/TT

Jonas de Lange

Reporter

"Sönerna är alla på gården i Småland. Det gick lugnt och stilla till".

Ingvar Kamprad somnade under lördagen in i sitt hem i Småland, med sina närmaste runt sig. Han blev 91 år gammal.

"Jag känner en stor tomhet. Jag fick beskedet i morse. Det var Peter Kamprad som ringde mig. Sönerna är alla på gården i Småland.", säger Göran Grosskopf, Kamprads rådgivare till Expressen, och fortsätter:

"Det gick lugnt och stilla till. När man är 91 år så är det inte så konstigt att kroppen ger upp."

"Vi sörjer vår grundare och kära vän Ingvar. Hans arv kommer att beundras i många år framöver och hans vision – att skapa en bättre vardag för de många människorna – kommer fortsätta guida och inspirera oss", säger Jesper Brodin, koncernchef på Ikea group, i ett pressmeddelande.

Bara 17 år gammal grundade Ingvar Kamprad företaget Ikea 1943. Namnet står för Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd. De två senare namnen är gården som Kamprad växte upp på och den socken gården ligger i.

Företaget började med att sälja julkort och pennor på postorder och 1948 började man sälja möbler. 2016 omsatte den numera globala möbelkoncernen 354 miljarder kronor och hade 120.000 anställda i 40 länder.

Kamprad lämnade sin operativa roll på Ikea 1988 men har fortsatt stötta bolaget som rådgivare.

“Vi är oerhört ledsna över Ingvars bortgång. Vi kommer alltid minnas hans hängivenhet och engagemang för att alltid verka för de många människorna. Att aldrig ge upp, alltid försöka bli bättre och att leda genom att föregå med goda exempel", säger Torbjörn Lööf, vd och koncernchef för Inter Ikea i ett pressmeddelande.

Sedan 1986 är Ikea-imperiet uppdelat i tre juridiskt separata delar. Inter Ikea group, Ingka group och Ikano group. Ikano group är den enda delen som fortfarande är helägd av familjen Kamprad.

"Det är bara sorgligt men samtidigt får man glädjas över att han fick ett långt och innehållsrikt liv. Jag tror han har haft oerhört roligt under byggnationen av Ikea. Han var en av de största entreprenörerna under 1900-talet kanske rentav den största", säger Lars-Johan Jarnheimer, ordförande i Ingka Holding, Ikeas moderbolag, till Dagens industri.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterar beskedet såhär till Dagens industri:

”Ingvar Kamprad var en unik entreprenör som betytt mycket för svenskt näringsliv och som gjort heminredning tillgänglig för de många människorna, inte bara ett fåtal. Han var också en inspiratör med stort engagemang så väl internationellt som för svensk landsbygd.”

Läs fler artiklar
LÄS MER