Sök

Svenskens bitcoin-konto hackades – idag hade han haft 88 miljoner kronor

BitcoinKryptovalutaMt. Gox

Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Karl-Johan Karlsson kunde varit mångmiljonär – om inte allt gått åt skogen.

Mt. Gox är en av de största härdsmältorna i bitcoinvärldens historia. Ungefär 3,5 miljarder kronor i bitcoin gick upp i rök när handelsplatsen hackades.

Själva kollapsen skedde redan 2014 men fortfarande pågår en kamp för att få ut sina pengar för flera av personerna som placerat sina bitcoin hos den japanska bitcoinhandlaren.

En av personerna som hade sina bitcoin där var svenske Karl-Johan Karlsson.

“Jag och min vän investerade två tusen kronor och tänkte att tänk om detta blir en superhajp”, säger han till Ekot på Sveriges radio.

2010 fick man 1000 bitcoin för 2000 kronor. Det var en liten investering då men idag är 1000 bitcoin värda hela 88 miljoner kronor. Problemet är bara att Karl-Johan Karlssons bitcoin är borta. När Mt. Gox gick under försvann allt.

Enligt en tidigare dom kan han dessutom bli utan majoriteten av vinsten, även om hans bitcoin dyker upp igen.

En tidigare dom har nämligen slagit fast att Mt. Gox ägare bara behöver ersätta kontoinnehavarna med det antalet kronor som bitcoinen var värda 2014. Då låg kursen på ungefär 400 dollar, istället för drygt 11.000 dollar som växelkursen ligger på idag. Det skulle åtminstone ge 3 miljoner kronor.

Nu håller Karl-Johan Karlsson och flera andra personer på att försöka få ut i alla fall delar av sina bitcoin med hjälp av en japansk stjärnadvokat.

Trots att han gått miste om enorma summor är det inget han tänker på särskilt mycket.

“Redan från början kändes ju detta som låtsaspengar, vi satte in lite pengar där och så såg vi vad som hände så att säga. Och sedan när allt det här hände, att kontona hackades, pengar försvann, banken gick i konkurs, då kändes det ännu mer som låtsaspengar alltihopa. Men det är ju riktiga pengar”, säger Karl-Johan Karlsson till Ekot.

Först att rapportera om Karl-Johan Karlssons förlorade bitcoin var tidningen Aktiespararen.

Läs mer