Facebook ska betala professionella gamers och tillåta donationer från tittare

Breakit - Facebook ska betala professionella gamers och tillåta donationer från tittare

Svenska laget Ninjas in pyjamas spelare är bland de som ska kunna casha in på Facebook. Foto: John Locher/AP/TT

Finwire / Breakit

Facebook ger cash till spelare för att utmana Amazon-ägda Twitch.

Facebook lanserar ett officiellt partnerprogram med professionella dataspelare samt möjlighet att erhålla donationer från tittare. Det rapporterar bland annat Recode.

De spelare som ingår i partnerprogrammet erhåller kompensation av Facebook för att de använder sig av bolagets teknologi för livestreaming. Det är inte första gången Facebook använder pengar som incitament för att locka influencers. Sociala medier-jätten har tidigare betalat bland andra Kevin Hart för att marknadsföra Facebook Live.

Förutom att betala spelare kommer man ge tittarna möjligheten att donera pengar eller "dricksa" spelarna. Det systemet förekommer redan på Amazons konkurrerande spelplattform Twitch och Twitters Periscope.

Twitch är den största plattformen inom segmentet med över 100 miljoner användare och en omsättning på över 10 miljarder kronor redan 2015, enligt sajten Tubefilter.

Facebooks målsättning är dock inte att betala spelare i framtiden, utan vill röra sig mot en affärsmodell där andra aktörer såsom annonsörer betalar spelare.

Läs fler artiklar
LÄS MER