Kryptobörs attackerad – hacker kom undan med fyra miljarder

Coincheck

Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Nu kommer förklaringen till varför handelsplatsen stängdes ner på fredagen.

Under fredagsförmiddagen blev det plötslligt omöjligt att göra affärer på den Tokyobaserade kryptobörsen Coincheck. Financial Times rapporterade att många investerare uttryckte panik på Coinchecks chattsystem när de upptäckte att det inte gick att genomföra några avslut.

På hemsidan upplyste företaget först om att handeln i kryptovalutan NEM stoppats, följt av att alla uttag stoppades och till sist att handeln med alla tokens förutom bitcoin stängts av. Någon förklaring gavs dock inte till stoppet. 

Men på fredagskvällen kom förklaringen – och den lär inte lugna oroade Coinchecks kunder. Enligt flera internationella affärsmedier har nämligen Coincheck utsatts för en hackerattack. Angriparna har lyckats komma över tillgångar till ett värde av fyra miljarder kronor, rapporterar Wall Street Journal.

Handelsplatsen Coinchek bekräftar uppgifterna och att det rör sig om stora mängder av kryptovalutan NEM som stulits. Enligt nyhetsbyrån Bloomberg utreds hacker-attacken nu av japanska finansmyndigheter.

NEM är den tionde största kryptovalutan i världen. Efter nyheten om attacken föll NEM med nästan 10 procent. Bitcoin-kursen var ned 2 procent och Ripple drygt 8 procent.

 

 

Läs mer