Sök

Skatteverkets utredare ska försöka spåra affärer i bitcoin

BitcoinKryptovaluta

Foto: TT.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Förhoppningen är att kunna hindra att valutan används för penningtvätt och kriminalitet.

Kryptovalutan bitcoin ges inte ut av någon stat eller riksbank och det finns ingen officiell valutakurs. Priset bestäms med hänsyn till utbud och efterfrågan hos användarna. Snabbheten och öppenheten i transaktionen kan utnyttjas till att göra affärer utan myndigheters insyn. Nu arbetar Skatteverkets utredare för att hitta ett sätt att spåra affärer i bitcoin, rapporterar SVT.

Transaktionerna mellan virtuella plånböcker är lätta att spåra men däremot går det inte att se vilka personer som står bakom plånböckerna eller vad affären gällde.

Enligt Daniel Särnqvist  som ansvarar för en del av Skatteverkets arbete med kryptovalutor, har myndigheten utvecklat sina metoder. Han vill av sekretesskäl inte avslöja dem.

"I vår mer offensiva verksamhet finns nu ett antal exempel på att vi lyckats identifiera de som använt bitcoin. Att spåra transaktionerna är lätt, att spåra personerna är lite svårare men vi har långtgående möjligheter att efterforska sådan information", säger Daniel Särnqvist, till SVT.

Läs mer