Jag pusslade fram ett scoop: Svenskt miljardbolag till börsen

Breakit - Jag pusslade fram ett scoop: Svenskt miljardbolag till börsen

Foto: Sara Lindh

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Stefan Lundell hittade de avgörande bitarna – nu avslöjar han namnet på e-handelsbolaget som laddar för en notering i Stockholm.

Ofta måste du lägga pussel som journalist. Själv älskar jag att jaga fram bit för bit för att till sist få fram hela bilden. Du hittar ett dokument som leder dig till en ny källa som tar dig vidare till ytterligare en person som i sin tur ger dig ännu ett stycke information. Till sist framträder ett mönster, en bild. Du är en nyhet på spåren.

Men det är inte alltid du hittar alla bitarna för att göra pusslet komplett och du ställs inför ett val – skriva storyn eller jaga vidare på nästa uppslag. I det läget tycker jag formatet “Lundells vecka”, som du just nu läser, är en lysande medelväg. Här vill jag ge utrymme för nyheter som är seriöst researchade men inte alltid bekräftade. I veckan fick jag tips om en nyhet som skulle visa sig vara perfekt lämpad för just denna krönika.

Källan var initierad fast ändå en bit ifrån den inre krets som med säkerhet kunde veta. Men efter att ha dubbelkollat uppgifterna med en handfull andra personer som normalt brukar ha järnkoll på e-handelssektorn blev jag allt mer övertygad.

Allt talade för att tipset stämde – den över hundra år gamla postorderjätten Ellos är på väg mot börsen. Enligt min uppgiftslämnare hade en finansiell rådgivare redan anlitats och planen var att notera bolaget, som idag ömsat skinn till en av Sveriges största e-handlare med en omsättning på dryga 2,5 miljarder, inom kort.

Jag grävde vidare och fann att Ellos i det tysta bytt styrelseordförande från Netonnet-grundaren Anders Halvarsson till den gamla chefen för Vin & Sprit, Ketil Eriksen. Visst, det behöver inte betyda någonting men för mig var det ett tydligt tecken på att bolagets styrelse steppade upp för att bli ännu mer börsfähig. Denna pusselbit lades vid sidan av en rad andra:  

# Nordic Capital har ägt bolaget i drygt fem år och enligt riskkapitalbolagets egna investeringsregler börjar det bli hög tid att sälja innehavet.

# Redan 2016 försökte Nordic Capital notera Ellos, då tvingades de dra tillbaka noteringen då bolaget inte bedömdes som tillräckligt moget för börsen.

# Bra tajmning. E-handelsbolag är fortfarande heta bland placerarna på börsen och det saknas större bolag i segmentet.

Med dessa indicier i ryggsäcken blev det dags att ringa Ellos. Vid lunchtid fick jag tag på styrelseordföranden Ketil Eriksen. Hans svävande svar gjorde mig paradoxalt nog ännu mer säker.

“Börsen, ja du. Säger du det. Ähh, det där får du nog ta med ägarna, det vill jag inte uttala mig om”.

Knappast en bekräftelse men efter nästan 20 års erfarenhet som ekonomijournalist (är jag så himla gammal!) tvekar jag inte längre – min källa har rätt. Ellos går till börsen våren 2018 och får ett marknadsvärde på minst 3 miljarder kronor. Glöm inte var du läste det först.

Trevlig helg!

Veckans bladvändare: Filters reportage om Chang Frick. Numera är det sorgligt sällan jag köper tidningsmagasin. Men efter att (via en Facebook-annons) ha fått ett smakprov på Filters långa porträtt av mannen bakom den kontroversiella nyhetssajten Nyheter Idag, Chang Frick, gjorde jag ett undantag. Och jag ångrar verkligen inte investeringen på 79 spänn i Filter-magasinet. Reportaget är ett av de mest fascinerande jag läst på länge.

Veckans lunchdate: Eric Carlsson. Efter att ha lyssnat på intervjun med Aftonbladets chef för sociala medier, Eric Carlsson, i Digitala Mediepodden var jag helt enkelt tvungen att styra upp en lunch nästa vecka. I podden avslöjade han en rad konkreta tips på hur man kan lura Mark Zuckerberg och hans Facebook-algoritm. Nu ska jag bjuda honom på lunch – och pumpa honom på ännu fler tips. Känner mig redan säker på att det kommer bli bra avkastning på den investeringen.

Veckans blåsning 1: Towe Boström. Jag hoppas du läst min kollegas reportage om hur hon blåste både Instagram och annonsörerna? Otroligt kul att riktigt bra journalistisk uppskattas av så många. Förutom rekordläsning av själva reportaget har Towe Boströms jobb uppmärksammats av Expressen, Aftonbladet TV, SVT:s morgonstudio, P4 Extra, P3 Morgonpasset, Studio Ett, Omni och sist men inte minst – Hela Hälsingland (“Så lätt kan man luras av Instagram – Ljusdalstjej bluffade annonsörer”). 

Veckans blåsning 2: Oobah Butler. Reportern på Vice bestämde sig för att lura rekommendations-sajten Tripadvisor å det grövsta. Spana in den här väldigt underhållande och samtidigt tankeväckande videon. Vem kan man egentligen lita på nu förtiden?

Veckans film: The Post. I helgen är ambitionen att se Steven Spielbergs nya, prisbelönta storfilm. Washington Post kamp mot president Nixon står i centrum men ämnet känns glödhett även i dessa dagar.

Veckans lyssning: Studio DN. I morse gick mediedraken Dagens Nyheter ut med nyheten att de tar upp kampen med Sveriges Radio i podd-segmentet. SR-stjärnan Johar Bendjelloul ska göra längre podd-intervjuer med aktuella personer för DN:s räkning samtidigt som ett veckomagasin dras igång under namnet Studio DN (tydlig passning till mitt favoritprogram Studio Ett). Satsningen görs tillsammans med en annan mediejätte, Bauer Media. Vi på Breakit skissar i detta nu på egna rejäla satsningar i podd-segmentet men för en gång skull ska jag vara lite hemlighetsfull och återkomma när några fler bitar fallit på plats.

Läs fler artiklar
LÄS MER