Kongo vill höja skatterna rejält på kobolt

Breakit - Kongo vill höja skatterna rejält på kobolt

Kongos president Joseph Kabila. Foto: TT

Finwire / Breakit

Ny lag kan dubbla beskattningen på kobolt.

Kongo-Kinshasa är nära att implementera en ny lag som skulle fördubbla beskattningen på kobolt, skriver Marketwatch.

Landets senat röstade igenom förslaget i onsdags och härnäst väntar endast en underskrift från presidenten Joseph Kabila. Han är också för en högre beskattning av metallen som är starkt eftertraktad i omvärlden.

Det som gör Kobolt så pass åtråvärt är att den används i smartphones och batterier för elbilar. För Kongo-Kinshasa innebär detta att man tar en central plats inom kobolt-industrin då två tredjedelar av världens kobolt finns innanför landets gränser.

Den starka efterfrågan för kobolt har fördubblats sedan 2017 och med den nya skattelagen räknar Kongo-Kinshasa med att kunna fylla på statskassan ordentligt. Pengarna skulle man använda till att bland annat betala offentliga tjänstemän och finansiera sociala välfärdsprojekt, något man hittills haft svårigheter med.

Under helgen publicerade Aftonbladet artikeln Blodsbatterier som visar riskerna med utvinningen med allt från bristfällig säkerhet för arbetarna till barnarbete. Kinesiska Huayou Cobalt kontrollerar en stor del av marknaden och säljer vidare kobolten till många av teknikjättarna och biltillverkare.

Läs fler artiklar
LÄS MER