Northvolt i nytt samarbete – Scania går in med 100 miljoner

Northvolt Scania Elbilar
Northvolt i nytt samarbete – Scania går in med 100 miljoner

Peter Carlsson, grundare av Northvolt. Foto: Anders Wiklund/TT.

Breakit

Batteritillverkaren Northvolt gör gemensam sak med Scania – ska fixa batteridrift till tunga fordon.

Northvolt är det svenska mångmiljardprojektet som ska bygga batterier åt hela den framåtstormande elbilsbranschen. Redan 2020 hoppas bolaget ha en fullt fungerande megafabrik i Skellefteå och innan dess en testanläggning i Västerås.

Nu går Northvolt samman med Scania för att utveckla eldrift för tyngre fordon.

"Den nuvarande batteritekniken måste utvecklas för att tillfredställa branschens krav för tunga bussar och lastbilar", säger Scanias vd Henrik Henriksson.

"Med Northvolt som partner tror vi att vi kan stora steg framåt."

Konkret innebär samarbetet att de två företagen sätter ihop ett expertteam som ska jobba på Northvolts planerade testanläggning i Västerås. 

Scania, som ägs av den tyska bilgiganten Volkswagen, investerar även närmare 100 miljoner kronor i batteribolaget.

"Scanias produkt och affärsexpertis i kombination med vår banbrytande tillverkningsprocess är vi övertygade om att vi kan producera kostnadseffektiva och gröna battericeller av högsta kvalité till den tunga fordonsmarknaden", säger Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolt.

Sedan tidigare har såväl ABB som vindkraftstillverkaren Vestas ingått avtal med Northvolt. 

"Vi håller tidplanen och vi siktar på att komma igång med bygget i Västerås i vår och börja köra i gång den verksamheten 2019", säger Peter Carlsson i en intervju med Dagens industri.

Vi har ambition att under andra kvartalet börja processen för att resa en finansiering till första steget av fabriken i Skellefteå. Det handlar om 1,5 miljarder euro”.

Under torsdag eftermiddag förväntas dessutom att fastighetsnämnden i Västerås kommun formellt klubbar igenom beslutet att Northvolt får köpa den tänkta fastigheten för testanläggningen i staden.

"Det är lite komplext eftersom det är en affär i flera led, men i det stora hela har vi fått det rätt nu. Jag räknar med att vi klubbar det i dag", säger Magnus Edström, ordförande för fastighetsnämnden i staden till Breakit.

Bolaget säkrade redan i förra veckan bygglovet för att få på plats sin fabrik på tomten.

JONAS DE LANGE
JON MAUNO PETTERSSON
JON WAHLQVIST

Läs fler artiklar
LÄS MER