Volvo saknar fortfarande tillstånd för tester med självkörande bilar

Breakit - Volvo saknar fortfarande tillstånd för tester med självkörande bilar

Foto: AP/TT.

Jonas de Lange

Reporter

Drive me-projektet kan tvingas bromsa in ytterligare.

Just nu rullar två bilar på Göteborgs gator som är en del av Drive Me – Volvo Cars projekt för självkörande bilar. Men bilarna som nu är ute på vägarna är faktiskt inte självkörande på riktigt.

De har något som Volvo kallar för Pilot assist, som gör att bilen klarar av att hålla sig rakt på vägen, gasa och bromsa. De kan däremot inte styra själva utan kräver fortfarande förarens översyn.

Och det finns en förklaring till det. Bolaget får inte uppmana sina testpersoner att släppa ratten.

För att göra det krävs nämligen ett särskilt tillstånd från Transportstyrelsen – ett tillstånd som Volvo fortfarande inte har fått godkänt.

“Nu är det fråga om lite kompletteringar vi vill ha gällande riskanalysen. Jobbet ligger hos dem”, säger Björn Hansson, handläggare på Transportstyrelsen.

När tror du att ni kan ha ett beslut klart?

“Någon gång i mars kanske. Det är svårt att säga”, säger han.

När Volvo planerar att släppa sina självkörandefunktioner är i dagsläget oklart. Den ursprungliga planen var att få ut självkörande bilar på vägarna 2017.

“Drive Me är ett forskningsprojekt. Beslut kring funktionalitetens utrullning fattas i takt med de kunskaper vi samlar i projektet”, säger Annika Bjerstaf, kommunikationschef på Volvo Cars.

Det enda man kan säga med säkerhet just nu är att det inte blir aktuellt för testpersonerna att luta sig tillbaka i bilen förrän tillståndet är klart.

“Idag har man ett provtillstånd där man får göra tester där föraren i bilen fortfarande håller i ratten hela tiden. Det de inte kan göra är att släppa ratten och låta bilen åka själv”, säger Björn Hansson.

Samtidigt som Volvo står och stampar har Googles självkörande bilar redan kommit ut på vägarna. Redan 2016 leverade Volvo självkörande bilar till Ubers projekt i San Francisco. I efterhand visade det sig dock att även Uber saknade tillstånd för bilarna.

Läs fler artiklar
LÄS MER