Hyllade spelutvecklarna gör gemensam sak: "Blir ett powerhouse"

Hyllade spelutvecklarna gör gemensam sak:  "Blir ett powerhouse"

Klaus Lyngeled och Brjann Sigurgeirsson

Tobias Blixt

Reporter

Spelbolagen Image and form och Zoink slås ihop, kan Breakit berätta.

Spelbolagen Image and form och Zoink från Göteborg går ihop och bildar det nya bolaget Thunderful. De två spelutvecklarna har sedan tidigare ett nära samarbete med varandra, och med det nya ägarbolaget är tanken att företagen ska komma ännu närmare varandra.

"Vi har ett intresse av att jobba tätare ihop. Utöver stora planer betyder det också att vi kan göra små saker gemensamt som vi hade svårt att göra innan. Tidigare har vi till exempel inte kunnat få garanterade ytor bredvid varandra på vissa mässor, det kan vi nu. Och när du pratar med Thunderful så pratar du med ett stort powerhouse på nästan 50 personer", säger Brjann Sigurgeirsson, vd på Image and form och ny vd för Thunderful.

Image and form är främst kända för sina succéer med sina Steamworld-spel som har hyllats av kritiker. Zoink har i sin tur fått stor uppmärksamhet under 2017 inför deras kommande spel Flipping Death och Fe.

“När siffrorna från 2017 kommer så kan det se ut som att det råder en ojämn fördelning mellan Image and form och Zoink. Men vi vet något som inte världen vet, vad Zoink har på gång”, säger Brjann Sigurgeirsson.

Både Zoink och Image and form har en lång historia av att arbeta med speldistributören Bergsala, som hittills ägt 50 procent av både Zoink och Image and form. Bergsala äger nu 50 procent av det nya bolaget Thunderful. Brjann Sigurgeirsson och Klaus Lyngeled, vd för Zoink och Chief Creative Officer på Thunderful, äger i sin tur 25 procent vardera i det nya bolaget.

Brjann Sigurgeirsson säger att de har stora planer för Thunderful, men samtidigt vill de ta ett steg i taget och fokusera på de förändringar som kommer att ske närmast.

“Vi kommer att fortsätta använda våra varumärken. Det som händer i den närmaste framtiden är att vi gör spel var för sig. Vi har större planer för Thunderful, men det är Image and form och Zoink som är grunden i företaget”, säger han och fortsätter:

“Vi kommer också att göra många fler saker. Vi börjar med att flytta ihop till gemensamma lokaler, vi sitter inte tillsammans i dag. Bara det gör att vi går från att vara 20-25 personer på varsina håll till att vi i praktiken blir ungefär 45 personer på samma plats.”

Zoink och Image and form hade enligt Brjann Sigurgeirsson en gemensam omsättning på 24 miljoner kronor, med ett resultat på 4 miljoner kronor under 2016. 2017 var nettoomsättningen 44 miljoner kronor och resultatet innan skatt var 19 miljoner kronor.

Hur mycket det nya bolaget värderas till vill han inte avslöja.

“Vår vision är att agera tillsammans framöver, och vi kommer att vara rejält vinstdrivande framåt. Det är intressant att se hur värderingen av svenska spelbolag utvecklats. När det gäller Image and form och Zoink är summan större än beståndsdelarna. Vi skulle behöva titta närmare på värdet i Thunderful, men min bedömning ligger mellan en kvarts och en halv miljard kronor”, säger Brjann Sigurgeirsson. 

Image and form grundades 1997 av Brjann Sigurgeirsson och Zoink grundades 2001 av Klaus Lyngeled.

Nyfiken på gaming-branschen och entreprenörerna som formar den? Spana in vårt nya event Breakit Game Tech 2018. Bland talarna återfinns bland annat profiler som Fredrik Wester och Daniel Hasselberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER