Telia har lämnat Stureplan – nu jagar man en hyresgäst

TeliaKontorshyrorkontor

Telias före detta huvudkontor vid Stureplan i Stockholm, januari 2018.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Inte lätt att hitta kontor mitt i Stockholm? Telia har flera tusen kvadratmeter att hyra ut.

Att hitta ett kontor i Stockholms innerstad är inte alltid det lättaste. Men nu kan det finnas en öppning. Mitt på Stureplan ligger nämligen Telias gamla huvudkontor, 5.500 kvadratmeter som stått heltomt sen i somras. Då flyttade teleoperatörens personal till det nya huvudkontoret i Solna.

Att lokalerna står helt tomma bekräftas av Telias pressansvariga Ralf Bagner, som själv var bland de sista att lämna lokalerna i månadsskiftet augusti/september:

"Vi har ingen verksamhet där nu. Lokalerna ska hyras ut", säger han, och uppger att hyreskontraktet sträcker sig till augusti 2021.

"Det är en omfattande process att lämna ett kontor och tömma det. Därför ser vi inget konstigt i att det ännu inte har tecknats något hyresavtal vilket även det är en process som kan ta tid", säger han om den snart halvårsgamla tomheten och avsaknaden av underhyresgäst.

Telias kontrakt med värden AFA Fastigheter är femårigt: enligt nyhetssajten Fastighetsvärlden förnyade Telia hyreskontraktet under våren 2016 - två år efter beslutet att flytta till Solna.

"Telia Companys verksamhet i Stockholm har vuxit sedan beslut om flytten till Solna och därmed blev förlängningen av hyresavtalet ett sätt att skapa flexibilitet och säkra lokaler om vi inte skulle få plats i Solna", uppger Ralf Bagner om varför kontraktet förlängdes på fem år trots flyttbeslutet.

Hur hög hyra Telia betalar för Stureplanskontoret är hemligt. I höstas talade fastighetsbolaget Castellums vd dock om hyror kring 9.000 kronor per kvadratmeter på topplägen i Stockholms City, motsvarande en årshyra på Teliakontoret på 49,5 miljoner kronor.

Samtidigt kan Telia antas ha tecknat kontraktet på lägre nivåer: på onsdagen skrev Goldman Sachs i en analys, med hänvisning till data från fastighetskonsulten JLL, att kontorshyrorna i Stockholms bästa lägen har stigit med mer än 50 procent på två år, för att nu ha nått en platåfas vid vilken de kan tänkas ligga stilla under kommande år.

Läs mer