Nya anmälningar mot Natural Cycles: "Är helt oacceptabelt"

Natural Cycles Preventivmedel
Nya anmälningar mot Natural Cycles: "Är helt oacceptabelt"

Foto: Press

Towe Boström

Reporter

Över 60 anmälningar har kommit in mot p-appen.

Natural Cycles, som fått in hela 250 miljoner kronor i riskkapital, har på kort tid seglat upp som en av Sveriges mest omtalade startups. Appen och dess smarta algoritmer är ett alternativ till traditionella preventivmedel, och drivs av paret Elina Berglund Scherwitzl och Raoul Scherwitzl. 

Men den snabbväxande appen har varit i rejält blåsväder den senaste tiden. För drygt två veckor sedan stod det klart att ett stort antal anmälningar rasat in till Läkemedelsverket. Barnmorskor, främst från Södersjukhuset i Stockholm, anmälde appen efter att flera kvinnor blivit gravida när de använt appen.

Grundaren Elina Berglund Scherwitzl har tidigare sagt att uppgifterna är tråkiga, men att antalet drabbade inte är oväntat med tanke på hur snabbt appen vuxit. 

”Genom tjänsten Meltwater har vi sett att den nyheten (de oönskade graviditeterna, red. anm.) nått 1,5 miljarder människor till dags dato. Jag är förvånad över att det blev så mycket press kring att det faktiskt förekommer oönskade gravideter”, säger Elina Berglund till Veckans affärer.

Men än är stormen inte över. Breakit kan nu berätta att anmälningar fortsätter att skickas in till Läkemedelsverket. Totalt har 62 anmälningar nu registrerats mot appen. En stor del kommer från Södersjukhuset, men även Falu Lasarett, Karolinska Universitetssjukhuset och privatpersoner har skickat in anmälningar.

En kvinna uppger att hon följt instruktionerna noga och ändå blivit gravid.

”Eftersom min önskan inte var att bli gravid fick jag genomlida abort, vilket är helt oacceptabelt med tanke på produktens ändamål”, står det i anmälan.

Anmälningarna granskas för stunden men Läkemedelsverket uppger att utredningen befinner sig i ett "mycket tidigt skede". Någon ytterligare information kan därför inte lämnas ut. 

Hur anmälan till Läkemedelsverket faller ut återstår att se. 

”Vi litar på att Läkemedelsverket kommer reda ut det här på ett bra sätt, de har alla siffrorna”, har grundaren Elina Berglund Scherwitzl tidigare sagt till Breakit.  

Natural Cycles uppger på sin hemsida att 5 av 1000 kvinnor blir gravida under ett års tid till följd av en felaktigt grön dag, det vill säga en dag då det bör vara säkert att ha oskyddat sex. Samt att 7 av 100 kvinnor blir gravida under samma period till följd av orsaker som exemelvis oskyddat samlag under en röd dag, det vill säga en dag då det är osäkert.

Här kan ni läsa mer om de tidigare  samt vad konsekvenserna kan bli för bolaget. 

Så fungerar Natural cycles
  • Varje morgon mäter användaren sin kroppstemperatur, med en så kallad basaltermometer som har en högre känslighet än en klassisk febertermometer. Den visar därför två decimaler.
  • Siffrorna knappas in i appen, och efter några månader lär sig appen att känna igen användarens unika menscykel.
  • Natural cycles algoritmer avgör sedan, baserat på temperaturen, om användaren är fertil eller inte. Röd dag betyder fertil, grön dag betyder infertil.
  • Kvinnors kroppstemperatur varierar nämligen under menscykeln och appen kan utifrån individens temperaturmönster avgöra när ägglossning närmar sig, alltså när det är risk för - eller chans - att bli gravid.
  • I början får användaren nästan bara röda dagar men eftersom algoritmerna lär sig individens mönster blir den allt säkrare på var i cykeln du befinner dig. De gröna dagarna blir alltså fler ju längre du använder tjänsten.
Läs fler artiklar
LÄS MER