Smart eye gör riktad nyemission på 43 miljoner kronor

Smart EyeSjälvkörande bilar

Martin Krantz, vd på Smarteye när han ringde i börsklockan för ett drygt år sedan. Foto: press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Göteborgsbolaget lockar nya investerare till sin nyemission.

Smart eye utvecklar en slags ögonstyrningsteknik för användning i bilar. Med hjälp av en kamera kan Smart eyes mjukvara känna av var föraren tittar och säkerställa att du inte somnar bakom ratten.

“Det är väldigt viktigt till exempel när det gäller självkörande bilar”, säger Martin Krantz, vd på Smart eye.

De första självkörande bilarna på våra vägar kommer nämligen inte vara självkörande på riktigt. Föraren måste fortfarande hålla koll på väg och trafik. När man inte själv styr bilen är det lätt att förlora koncentrationen och då ska bolagets mjukvara säkerställa att man inte börjar tänka på annat än bilens framfart.

Smarteye säljer sin teknik till underleverantörer som i sin tur jobbar med stora biltillverkare. På kundlistan finns bland annat svenska Autoliv och tyska giganter som Bosch och Continental.

På måndagen laddade bolaget för att fylla på kassan med 43 miljoner i extern kapital. 17:30 började man ringa runt och bara en timme senare var emissionen stängd, enligt egen uppgift.

“Det känns jättebra. Det var större intresse än det fanns aktier”, säger Martin Krantz.

I rundan tecknades aktier av Handelsbanken fonder, Aktia Kapitalförvaltning samt ett femtiotal ej namngivna privata investerare.

Vad ska pengarna användas till?

“Det är för att öka bandbredden och möta det ökade intresset. Vi vill kunna bearbeta fler kunder och projekt parallellt”, säger Martin Krantz.

Det är framförallt på den kinesiska och japanska marknaden som bolaget växt snabbare än väntat.

Smarteye noterades på aktiehandelsplatsen First North för drygt ett år sedan. Börsresan har varit skakig och idag ligger kursen på 48,6 kronor – strax över noteringskursen på 46 kronor.

Börsvärdet ligger på närmare en halv miljard kronor.

Läs mer