Sök

Mattias Miksche: “Jag tycker själv att jag är kass som ledare”

17 frågorTechledaren svararHow to ledarskap

Mattias Miksche. Foto: Press.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Stardoll-grundaren och techinvesteraren Mattias Miksche berättar öppenhjärtigt om användarflykten från desktop till mobil, varför man ska tänka ett varv extra när någon ger ett “gott råd” och hur han reagerar – eller snarare inte reagerar – på stress.

1. Vad jobbar du med?

“Svårt att säga, men ‘digital diversearbetare’ beskriver det nog bäst. Sjukt ofokuserat men väldigt kul att göra olika saker. Jag är huvudägare i Glorious games group (fd Stardoll), styrelseledamot i Avanza, Dustin, Pricerunner, Euroflorist och Fishbrain. Privatinvesterare i techbolag i tidiga faser bland annat Karma, Sana, Natural Cycles, Teamtailor, Fishbrain, Detectify, Fast travel games, Bokio och Hem”.

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.

“Jag är inte rätt person att bedöma det, tycker själv att jag är kass som ledare. Som många entreprenörer har jag det som behövs för att starta bolag, det vill säga hyfsat driv och en hög risktolerans, snarare än att ha de specifika verktygen som behövs för att göra ett bra jobb med att leda bolaget. Jag beundrar människor som verkligen älskar att leda andra, det är väldigt få som gör det. Och ännu färre som dessutom är bra på det”.

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

“Privat är det att få tiden att räcka till när man har familj och startar ett bolag. Båda är startups, och man borde lägga 110 procent av sin tid på dem, men det blir ju lite svårt. Jobbmässigt har det varit den snabba omställningen från desktop till mobil och dess följder för Stardoll. Vi gick från 250 miljoner kronor i omsättning till 40 på fem år. Har man byggt sin karriär på att snabbt agera på digitala skiften blir man hyfsat ödmjuk av att själv bli ‘disruptad’ (omskakad, reds anm) som vi blev. Jag liksom många andra förståsigpåare trodde att mobilens möjligheter bara skulle bli grädde på moset, inte att mobilen skulle äta webben”.

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

“De som automatiskt korrelerar bolagets framgång med sin egen insats. Eller motgång med andras insats”.

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du startade din entreprenörs- och investerarresa?

“Att det alltid tar dubbelt så lång tid, kostar dubbelt så mycket och blir hälften så bra som man tror. Tar man höjd för det i sina planer och det fortfarande ser bra ut - då ska man köra. Teamet är allt, affärsidén är sekundär. Ett bra team klarar allt, inklusive att skruva om en dålig affärsidé. Ett dåligt team kommer alltid misslyckas med även den mest briljanta affärsidén, de kan dock hinna bli uppköpta och rika innan någon inser detta…”

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?

“Jag har haft turen att ha bra personer med bra råd runt mig. Tycker dock man ska tänka på vem som ger råden och varför - ofta är det rationellt underbyggda råd, men kanske inte rätt för dig eller ditt bolag. Ta till exempel risk and reward-dilemmat (risk och avkastning, reds. anm.) mellan en enskild entreprenör och en fond som investerar i hens bolag. För fonden, som har många investeringar där några få kommer räkna hem hela avkastningen, är det ofta bäst om bolaget körs på högsta växel och tar mycket risk för att maximera det högsta potentiella värdet på bolaget. För entreprenören och bolaget kan det istället vara bättre att köra med lägre risknivå och ett lägre värde, då det är hens enda tillgång”.

7. Nämn en lyckad förändring som du genomfört och varför funkade det?

“Ibland måste man fatta drastiska beslut som är viktiga, men som kanske inte alltid är så vackra. När vi för 15 år sedan körde Boxman, dvd-uthyrning med prenumerationsmodell, hade vi jättebra tillväxt, men även väldigt högt bortfall av kunder. Vi var stolta över att ge dem en månads uppsägningstid som man enkelt ordnade på sajten medan våra konkurrenter, kabelfilmkanalerna, hade 24 månaders bindningstid och skriftlig uppsägning. Vi hade en bra tillväxt men började få slut på pengar i kassan, och techinvesterarna stod inte direkt på rad år 2003. Då fattade vi beslutet att över en natt gå över till tre månaders bindningstid, vilket vi skämdes lite över. Detta räddade faktiskt bolaget och väldigt väldigt få kunder märkte ens skillnaden. Vi fick finansiellt och operativt andrum och kunde fixa en massa andra saker som gjorde att kunderna blev nöjdare och snart därefter sålde vi bolaget och gjorde en bra affär”.

8. … och en mindre lyckad?

“De dåliga rekryteringarna man gjort genom åren. Det är lätt att säga att den eller den personen inte presterade, men det har lika ofta varit mitt fel. Visst är det viktigt att personen man tar in eller befordrar är bra, men det är mitt ansvar att hen passar för rollen och får rätt förutsättningar att bli framgångsrik i sin roll”.

9. Ett scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. I sittande möte ger styrelsen dig tre val: Lägg ner, sparka landschefen eller avgå själv. Vad svarar du?

“Jag klandrar mig själv för att jag inte såg det först, och avsätter personen. Sedan tar jag över landschefsrollen medan jag hittar en ersättare. Just detta har jag gjort, men som tur var innan styrelsen behövde säga det. Men i och för sig – om jag efter tre år inte gjort något borde jag fått sparken för länge sedan eller lagt ned”.

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?

“Alla gånger man behövt säga upp någon. Att säga upp en person som inte gjort ett bra jobb är svårt i sig, men att säga upp en person som gjort ett toppenjobb men ändå måste sluta på grund av något som ligger utanför den personens makt, är otroligt jobbigt. Jag vänjer mig aldrig”.

11. Vilka situationer gör dig som mest stressad? Och hur reagerar du då?

“En av fördelarna med att ha varit med ett tag är att jag inte blir superstressad längre. Är det en pressad situation så försöker jag såklart lösa den men det blir som det blir. Jag blir inte heller lätt pressad till beslut”.

12. Scenario: 2018 blir första året du får möjlighet att plocka ut en miljonvinst till dig själv. Vad blir det första du köper?

“Det har jag redan gjort. Jag återinvesterar i bolaget så det kan växa ännu snabbare”.

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Jag har lärt mig att man ska fira så fort man har möjlighet! Vi kör en snabb tårta och bubbel och hyllar dem som gjort det möjligt. Det är superviktigt att få alla delaktiga i framgången och använda det för teambuilding som för övrigt är ett fånigt men bra ord”.

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“Hitta och hålla kvar bra folk”.

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

“Som privatperson är jag både fascinerad och skrämd av vad AI (artificiell intelligens, reds. anm.) kommer att få för effekter på samhället. Vi kommer behöva ett nytt samhällskontrakt - det gamla, med full sysselsättning och en allmänt ökande välfärd för alla, kommer inte att funka då AI och annan ny teknologi kommer göra stora delar av befolkningen arbetslös. Vi måste speeda upp diskussionerna inom politik och näringsliv nu”.

16. Vad gör du om tio år?

“Förhoppningsvis samma sak som nu! Men fiskar lite mer”.

17. Vem skulle du vilja se i en sån här intervju – och varför?

“Någon som tänker fritt och stort kring teknologi och dess inverkan på samhället, till exempel Andreas Ehn, Anna Felländer eller John Sjölander”.

Läs mer