Uppgifter: Geely tog hjälp av Volvo Cars för köpet i AB Volvo

Volvo CarsVolvo

T.h: Li Shufu, styrelseordförande för Geely. Foto: Maja Suslin/Adam Ihse/TT

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Miljardutdelning i det gamla systerbolaget bidrog till storköpet.

Det var strax innan årsskiftet som hela 8.2 procent av aktierna i börsnoterade AB Volvo bytte ägare. Christer Gardells aktivistfond Cevian sålde sina aktier till den kinesiska bilkoncernen Geely och prislappen beräknas till över 30 miljarder kronor. Det är ett stort belopp för vem som helst, till och med en kinesisk bilgigant.

Nu rapporterar Dagens industri att Geelys tagit hjälp av sitt dotterbolag Volvo Cars för att finansiera köpet i det gamla systerbolaget.

Enligt Di plockade Geely förra året ut en vinst på 2,1 miljarder kronor från personbilbolaget. Samtidigt uppger flera källor till tidningen att Geely pantsatt aktier i Volvo Cars för att säkerställa förvärvet av aktierna i AB Volvo. Det skulle alltså innebära att de två bolagen blir ännu närmare kopplade än väntad.

Talespersoner för Geely har avböjt att kommentera Di:s uppgifter.

Affären görs i en slags tvåstegs raket där Cevians aktier först köps av den japanska investmentbanken Nomura och brittiska Barclays som sedan ska sälja vidare aktierna till Geely. Enligt Dagens industri har Geely fortfarande inte all finansiering på plats än, men bankerna känner sig ändå trygga.

"Vi var tvungna att ta reda på att Geely klarar köpet även om aktiens värde går ned. Det känner vi oss trygga med. Vi har sett det vi behöver se av bolagets räkenskaper”, säger Mikael Dahl, nordenchef på Nomura, till tidningen.

Läs mer