Sörmland har gjort digital vård gratis – nu kräver Moderaterna att den stoppas

Breakit - Sörmland har gjort digital vård gratis – nu kräver Moderaterna att den stoppas

Magnus Leivik. Foto: Istockphotos

Towe Boström

Reporter

Moderaterna i Sörmland, det landsting som gjort fri digital vård möjligt, försöker stoppa den avgiftsfria vården.
"Vi ska inte slösa med läkarnas tid", säger M-gruppledaren Magnus Leivik.

Som vi tidigare berättat har Doktor.se köpt en vårdcentral i Sörmland och kan därför erbjuda gratis digital vård. Det beror på att primärvården i Sörmland är avgiftsfri, vilket gör att landstingen får stå för hela kostnaden när patienter söker sig till Doktor.se.

Detta skiljer sig från exempelvis Kry och Min Doktor som finansierar sin digitala vård via en kombination av patientavifter – pengar du måste betala för att få en tid – och ersättning från landstingen.

Det här har skapat debatt om reglerna för den digitala vården och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar för stunden med frågorna kring ersättningar. Sjukvårdsminister Annika Strandhäll utesluter inte heller en lagändring om landstingen inte klarar av att enas.

Och i Sörmland, där man bäddat för Doktor.se, är man långt ifrån eniga.

Moderaterna i Sörmlands landsting har rutit ifrån och kommit med ett förslag för att stoppa den avgiftsfria vården. De vill införa patientavgifter – 100 kronor för digitala vårdbesök och 200 kronor för besök i primärvården.

"Jag tror att alla är beredda att betala 100 kr för ett digitalt besök, om det också är en garanti för att vården finns där den dag man behöver den. Vi ska inte slösa med läkarnas tid", säger Magnus Leivik som är gruppledare för Moderaterna i Sörmlands landsting. 

Man nöjer sig inte där. I dag debiterar landstingen varandra med max 650 kronor för digitala vårdbesök – och Moderaterna vill nu sänka summan till 250 kronor utöver patientavgiften på 100 kronor.

Genom förslaget vill Moderaterna även genomföra regler som gör att vårdcentralerna inte kan få ersättning för fler utomlänsbesök – det vill säga digitiala besökare från andra län – än för besök av listade patienter.

Magnus Leivik menar att det inte i första hand är en fråga om finansiering utan även om hur läkarresurserna används.

”Då tycker jag att det är rimligt med en liten medfinansiering”, säger Magnus Leivik.

Moderaterna var emot den avgiftsfria primärvården redan från start och menar att man oroade sig för att onödiga läkarbesök skulle kunna öka.

”Sedan har vi förutspått det här alternativet att en befintlig vårdaktör skulle börja erbjuda detta eller etablera sig, och nu har det skett”, säger Magnus Leivik.

Förslaget kommer formellt att presentas i mitten av februari. 

Landstinget i Sörmland styrs av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet. Mattias Claesson är gruppledare för Centerpartiet och vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Han berättar att förslaget kommer att diskuteras – men är övertygad om att det tar stopp där.

”Jag kan säga redan nu att vi inte har några ambitioner att sluta med avgiftsfri vård”, säger Mattias Claesson.

Han säger sig vara nöjd med hur det avgiftsfria systemet påverkat den fysiska vården i Sörmland. Det är ännu för tidigt att se effekterna av Doktor.se:s fria digital vård.

Mattias Claesson utesluter inte att det kan bli förändringar, och Sörmland är med i de nationella samtalen. 

"Frågan om avgifter är en sak, men den stora frågan är hur vi ska lösa de bakomliggande system och om hur vi landsting ersätter varandra. Där har vi något att göra, på nationell nivå”, säger Mattias Claesson.

Läs fler artiklar
LÄS MER