Startupjuristerna Jansson & Norin köps upp av Fondia

Jansson & Norin
Startupjuristerna Jansson & Norin köps upp av Fondia

Nils-Erik Jansson och Johan Norin, grundare av Jansson & Norin. Foto: Jonas de Lange samt press.

Jonas de Lange

Reporter

Den affärsjuridiska byrån slukas av finländare.

Den affärsjuridiska byrån Jansson & Norin har blivit något av startupbranschens favoritjurister de senaste åren. Bolagets ena grundare Nils-Erik Jansson har bland annat varit en central figur i det så kallade "Startupmanifestet" och i frågan om ändrade villkor för personaloptioner. Han och kompanjonen Johan Norin ligger dessutom bakom en rad startupbolag, bland annat Qoorp, Precisely och Mapiful.

Nu har Jansson & Norin fått nya ägare. Det är den finländska konkurrenten Fondia som meddelar att bolaget köpt upp den göteborgska byrån.

Fondia grundades 2004 har har efter förvärvet ungefär 110 jurister i Sverige, Finland och Baltikum. Bolaget är noterat på Nasdaq First North i Helsingfors.

“Det roliga med att slå oss ihop med Jansson & Norin är att det på ett sätt känns som att vi redan har varit partners sedan länge. Vår företagskultur är delad och värderingarna hos Jansson & Norin är samma som hos oss”, säger Niclas Gottlieb, VD på Fondia i Sverige.

Johan Norin, medgrundare och majoritetsägare i Jansson & Norin, kommenterar affären så här:

”Vad som började som ett kul experiment under juristprogrammet för snart sex år sedan, övergår nu till att bli en viktig del av en av våra stora förebilder, Fondia. Det här är en sällsynt bra matchning mellan två bolag som vilar på i princip samma värdegrund och jag känner mig fullkomligt trygg i den framtida hanteringen av såväl våra fantastiska kunder som kanske vår än mer fantastiska personal.”

Han kommer stanna kvar i bolaget som sälj- och marknadschef för Fondia i Sverige.

"Det känns fantastiskt att detta är klart. Jag grundade byrån med en vision om att utnyttja tekniken för att förenkla och förbättra den affärsjuridiska rådgivningen. Fondia har brunnit starkt för samma vision och har parallellt med J&N lyckats förändra landskapet för affärsjuridisk rådgivning", skriver Nils-Erik Jansson i en kommentar till Breakti.

Totalt betalar Fondia 23 miljoner kronor för Jansson & Norin och betalning sker dels kontant och dels i Fondia-aktier.

Nils-Erik Jansson sålde redan innan årsskiftet majoriteten av sina aktier i bolaget för att fokusera på intressebolaget Precisely. Missa inte vår helgintervju med honom där han berättar om vägen till framgång som kantats av “white boy crimes”, ceriserosa jackor och möten i Bryssel.

Läs fler artiklar
LÄS MER