Shoppar du prylar från Kina? Här är avgifterna som gäller idag

Tullverket E-handelspaket från Kina
Shoppar du prylar från Kina? Här är avgifterna som gäller idag

Caroline Englund

Reporter

Har du koll?

E-handeln i Sverige växer i snabb takt – och så även antalet beställningar från Kina. Tjänster som Wish och Alibaba har gjort det möjligt för svenskar att beställa prylar till mycket låga kostnader, och var tredje pryl som beställs till Sverige från utländska sajter kommer idag från Kina.

Det handlar om cirka 150.000 paket om dagen som kommer till Arlanda.

Den senaste tiden har det framkommit att Postnord, som hanterar en stor del av Kinapaketen, och Tullverket, som ska kontrollera att momsen för de varor som beställs betalas, har haft olika uppfattning om vilken praxis som gäller. 

Men i slutet av januari bestämdes det att Postnord ska utforma ett system för hur momsen ska hanteras. Ett arbete som riskerar att dra ut på tiden.

Rapporteringen har väckt många frågor om vad som faktiskt gäller och vilka avgifter som kan tillkomma när du handlar från utländska sajter. Här är några tumregler att utgå ifrån. 

Tull

Tull ska i princip betalas på alla försändelser som är värda mer än 1500 kronor. Hur stor tullavgiften blir beror på vad det är för slags vara, vad den kostar och från vilket land den kommer. Vissa varor har ingen tullavgift alls medan andra kan ha upp till 20 procent i tullavgift. Tullavgiften beräknas på inköpspris och fraktkostnad.

Moms

Du ska alltid betala moms på varor som du köper från länder utanför EU, oavsett varornas värde.
Momsen är 25 procent på alla varor förutom på livsmedel där den är 12 procent och på vissa trycksaker där den är 6 procent. Momsen beräknas på inköpspris, fraktkostnad och tullavgift.

Moms behöver inte betalas på varor som beställs från länder inom EU.

Enligt EU:s regler kan länder inom EU göra ett undantag vad gäller moms och först ta in den på varor som överskrider ett värde av 22 euro. Sverige har valt att inte utnyttja det undantaget och regeln som gäller är alltså att konsumenter ska betala in moms från första kronan.

Andra avgifter

Förutom tull, moms och eventuellt andra skatter kan du även behöva betala transportföretagets avgift för att göra tulldeklarationen åt dig, en så kallad importtulldeklarationsavgift eller administrationsavgift.
Du betalar samtliga avgifter i samband med att du hämtar ut ditt paket på ett utlämningsställe.

Postnord har flaggat för att deras avgifter kan komma att höjas kraftigt inom kort.

Då behöver du inte betala

Du behöver inte betala varken tull eller moms om du får en gåva som understiger ett värde på under 500 kronor skickad till dig.

Läs mer på Tullverkets hemsida. 

Läs fler artiklar
LÄS MER