Sök

Startups för industrin är nästa stora grej - men ingen investerar

FOTO: Flickr/Vanier College/Terinea IT Support/Alexander Wipf

Breakit

Breakit

Unga techbolag inom hårdvara och internet of things har enorm potential men lider svårt av kapitalbrist i tidiga faser, skriver riskkapitalisten Daniel Laurén i ett debattinlägg.

Jag har under veckan följt Breakits rapportering om Ola Rollén, industriföretaget Hexagons mycket framgångsrike vd som har börjat investera mer själv efter att han sålt aktier i Hexagon.

Vi har även kunnat läsa att H&M:s vd Karl-Johan Persson och God El-grundaren Stefan Krook har blivit väsentligt mer aktiva inom techinvesteringar.

Ola Rollén säger i Breakit-intervjun att ny mjukvara kommer göra större skillnad inom industrin än hårdvara.

Samma analys gör investmentbanken GP Bullhounds grundare Per Roman då jag lyssnar på en podcast med honom. Enligt honom ligger företagsmarknaden efter konsumentmarknaden. Per Roman ser ett enormt gap som måste fyllas av nya tillämpningar inom företagstjänster.

Analyserna är rätt lika och kan summeras såhär: Det kommer att ske ett stort skifte inom business to business-tjänster där traditionella industrier distrupteras av modern mjukvara.

I investerarkretsar tar det här sig uttryck i att det pratas allt mer om internet of things, hi-tech, deep tech och B2B Tech. Fokus förflyttas allt mer mot startups som hjälper andra företag snarare än sådana som riktar sig till konsumenter.

Problemet är att många bolag i den här nischen har svårt att få kapital precis i starten. 

På riskkapitalbolaget Inventure (som jag arbetar för) anordnade vi en pitchdag tillsammans med STING (Stockholm Growth and Innovation) på Stockholms nya startuphubb för internet of things och hårdvara - THINGS.

Det kunde genomföras med hjälp av en av Sveriges största eldsjälar inom startupsfären - Pär Hedberg som är VD för STING. Pär har under många år stöttat och hjälpt de allra minsta bolagen och han arbetar stenhårt för att hjälpa små startups att lyckas.

Intresset för pitchdagen var dock relativt svalt från framförallt investerare och affärsänglar. Här finns ett problem.

Många startups i det här segmentet har utvecklat sin egen hårdvara och behöver arbeta en hel del med patent och så vidare.

Dessa startups blir av förklarliga skäl mer kapitalintensiva. Men på den här nivån verkar det inte finnas några Rolléns eller Perssons som går in och investerar.

Var är våra stora industribolag som Ericsson och Telia Sonera? Det sistnämnda företaget köpte nyligen cirka 0,8 procent av Spotify för en miljard kronor ungefär. De stora industribolagen verkar fokusera mer på mogna startups som de kan köpa upp eller integrera - trots att nyttan vore allra störst för små startups att få kapital eller en kundrelation med storbolagen.

Därför står hoppet för dessa små startups ofta till statliga Almi och stiftelsen Industrifonden och till viss del storbanken SEB:s investeringsgren. Inventure som jag arbetar med fokuserar mycket på segmentet men är främst aktiva i Finland. Almi är en av få aktörer som såddfinansierar för de allra minsta.

Här borde det finnas utrymme för betydligt fler såddinvesterare - om Ola Rolléns analys är korrekt.

Daniel Laurén är venture partner på det finländska riskkapitalbolaget Inventure och privatinvesterare.

Läs mer