Sök

Dråpslag mot Kinapaketen – nu vill Postnord chockhöja avgifterna

AlibabaPostnord

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Är du van att shoppa billiga prylar från Kina? Glöm det – ett nytt system ska tas fram som gör att du kommer få betala en avgift per paket plus moms.
"Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar", säger Thomas Backteman, kommunikationschef på Postnord.

Den senaste veckan har det kommit fram att Tullverket och Postnord har haft olika uppfattningar om vems ansvar det är att ta in moms från försändelser som kommer till Sverige via Kina.

Att handla prylar från Kina via sajter som Wish, Alibaba och Ali express har blivit oerhört populärt det senaste året och enligt Postnord kommer det cirka 150.000 paket per dag därifrån till Arlanda.

Moms ska betalas från första kronan på saker som beställs från Kina men eftersom myndigheterna har haft olika uppfattning om vilken praxis som gäller för att ta in pengarna har staten gått miste om upp mot en miljard kronor i uteblivna skattepengar per år.

Men på ett möte i går kom myndigheterna överens.

"Vi kom fram till att vi från Postnord skyndsamt ska säkerställa att vi bygger ett system på att ta ut moms på varorna från första kronan. Tullverket vill ha återrapportering 1 mars", säger Postens kommunikationschef Thomas Backteman.

Postnord kommer att ta en adminstrationsavgift  per paket som de tar in moms på. Det innebär att det är slut med fyndandet från Kina. Den som köper en pryl kommer att få betala både moms och administrationsavgift även om varan bara kostar tio kronor. Momsen ligger normalt sett på 25 procent av varans värde. 

"Det kommer att bli avsevärt dyrare för de som handlar" säger Thomas Backteman.

Både Postnord och Tullverket kommer i och med det här behöva anställa mer personal. Men enligt Thomas Backteman kommer administrationsavgifterna att leda till stora intäkter för Postnord. 

"Om vi säger att 120.000 paket om dagen omfattas av nya avgifter så kan man ju snabbt räkna ut att det handlar om betydande inkomster", säger han.

Enligt Thomas Backteman kommer också leveranstiderna bli längre i och med att Postnord måste hantera paketen på ett nytt sätt.

Förtydligande: När Breakit pratade med Thomas Backteman på fredagsmorgonen sa han att avgiften som Postnord skulle ta ut skulle ligga på 125 kronor. På eftermiddagen ringde Backteman tillbaka och backade då från sitt ursprungliga uttalande.

"Idag ligger vår adminsitrationsavgift på 125 kronor. Men vi har inte fastställt exakt hur stor avgiften kommer att bli i och med det nya systemet", säger han till Breakit.  

Läs mer