Sök

Klarna-grundare och bitcoin-gurun: Så vill vi bygga en svensk e-krona

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Klarna-grundaren Victor Jacobsson och bitcoin-profilen Christian Ander har tagit fram ett förslag på hur en svensk e-krona kan utformas.
Här är deras idé.

Den svenska Riksbanken kan bli första centralbank i världen att ge ut en digital valuta. Syftet är att kunna erbjuda ett digitalt alternativ till sedlar och mynt, exempelvis för människor som av olika skäl inte har möjlighet att öppna ett vanligt bankkonto.

Exakt hur e-kronan ska utformas i praktiken är däremot ännu en öppen fråga, och Riksbanken har därför bett företag och entreprenörer att kontakta dem med idéer och förslag.

Under morgonen kunde sajten Ny Teknik berätta att en lång rad välkända företag nu skickat in förslag till Riksbanken gällande hur en framtida e-krona skulle kunna byggas.

Ett av förslagen som har skickats in kommer från en, för oss, något oväntad grupp av personer. Det är den mycket anonyme Klarna-grundaren och miljardären Victor Jacobsson som tillsammans med grundaren av bitcoin-plattformen Btcx, Christian Ander, fintechbolaget Trustlys medgrundare Joel Jakobsson och Lukas Gratte samt entreprenören Marcus Boström skickat in ett av förslagen.

I förslaget, som kallas för ett “Konceptförslag för anonym registerbaserad e-krona med offline-funktion”, framgår det att gruppen föreslår en så kallad registerbaserad lösning med Riksbanken som central nod. Konceptet bygger på öppen källkod och digitalt signerade e-checkar, som kan användas både offline och online.

"Den som betalar utfärdar och signerar en e-check till en viss betalningsmottagare. När betalaren eller betalningsmottagaren går online (vilket kan vara omedelbart) skickas e-checken till Riksbanken för signering och validering att betalaren har täckning för e-checken. Konceptet tillåter, om det är önskvärt, anonyma ​betalningar ​genom ​att ​tillåta ​konton ​utan ​identifierade ​kontoinnehavare", skriver man i sitt förslag.

När Breakit når Christian Ander utvecklar han bakgrunden till förslaget:

"Vi vill att Sverige så tidigt som möjligt ska ha en digital valuta. Det kommer att sätta Sverige på kartan och ge oss ett innovativt försprång mot resten av världen, och även bidra till att locka duktiga människor till Sverige.”

Hur kommer det sig att just ni fem gick ihop och utformade det här förslaget?

"Det var nog delvis en tillfällighet. Men vi är alla lite inom samma nisch, vi pysslar med fintech och är framgångsrika. Så vi träffades på en middag och beslöt vi oss för att skriva ihop ett förslag."

Om Riksbanken satsar på ert förslag – kommer ni även att bygga detta då?

"Ja, det kan vi absolut göra. Antingen i form av ett nytt bolag sen sätter man ihop ett team som passar."

Att använda sig av samma upplägg som exempelvis den hajpade kryptovalutan bitcoin - ett så kallat distribuerat system där en riksbank styr hur mycket pengar som ges ut - tror gruppen däremot inte på. Även om tekniken delvis kommer bygga på den så kallade blockkedjan.

"Det är inspirerat av blockkedjan, med peer-to-peer transaktioner mellan privatpersoner. Men sedan tror vi att Riksbanken vill ha en centralenhet som verfiererar transaktionerna."

"Om bitcoin är bittorrent så är e-kronan Spotify."

Vill du läsa Klarna-grundarens förslag i sin helhet? Du kan läsa det här.

Läs mer