Anna Gullstrand: Glöm nyårslöften – här är vad jag vill sprida och göra i år

Breakit - Anna Gullstrand: Glöm nyårslöften – här är vad jag vill sprida och göra i år

Anna Gullstrand

Krönikör

Jag gillar målsättningar, men ogillar nyårslöften.

Konceptet med nyårslöften är så idiotiskt. Just när det är mörkt och svinkallt, tänderna är sträva av knäck, du är bakis och magen är oroväckande svampig, just då ska man starta stora förändringar i sitt liv.

Det är dömt att misslyckas och varje gång jag gör just det så får självkänslan sig en rejäl törn.  

Däremot gillar jag att reflektera, utkristallisera och utmana mina värderingar och sätta upp mål. Och det är görbart vilken dag som helst. Idag till exempel. Hur käckt amerikanskt och naivt det än låter så tror jag att det mesta är möjligt, bara jag visualiserar och säger det högt. Ofta pratar jag vitt och brett om saker jag vill uppnå, för när jag sagt det till någon måste jag ju göra det. Walk the talk, som de säger "over there".

Ord är som bekant makt. Och har man som jag förmånen att skriva krönikor för Breakit, då har man också möjlighet att påverka. Därför har jag tagit mig en funderare över mina digitala värderingar och vad jag vill göra digitalåret 2018. Saker som jag verkligen vill, rensat från måsten och borden.

Högt och lågt och lagom svårt, här har du topplistan.

1. Jag vill aldrig basha tekniken

På 60-talet var det fokus på tevens fördummande effekter och demoralisering av ungdomen. På 80-talet målades arkadspelen ut som ondskan själv. I december förra året lanserade Frankrikes utrikesminister totalt mobilförbud i grundskolan. Tekniken kommer alltid att vara en enkel syndabock om man vill slippa söka pudelns kärna. I ovan fall kanske sociala strukturer eller oengagerade lärare? Teknik är möjliggörare och behöver tillgängliggöras. Punkt.

2. Jag vill sluta skrämmas

När man som jag föreläser om digital transformation och digitala trender är det lätt att låta lite hotfull; Stand still and you die, förkortade company lifespans, robotarna tar ditt jobb och fan och hans moster. Senaste årens hjärnforskning visar dock att skrämseltaktik snarare paralyserar än driver förändring. I år vaktar jag min tunga.

3. Jag vill komma ihåg vem som bestämmer

Guess what – DU har makt. Det är inte Google, Facebooks algoritmer eller artificiell intelligens. Det är vi människor, invånarna på planeten jorden. Vi har skapat mycket och vi kan omskapa det när vi vill, hur osannolikt det än känns. De Facebook-vänner vi väljer avgör huruvida vårt flöde är fullt av skräp eller värde. Det vi stoppar in i world wide web får vi tillbaka. Vad vi gör och säger i mötet med våra medmänniskor påverkar dem. Det ska jag inte glömma.

4. Jag vill testa ännu mer

Aldrig har du behövt vara så taktisk för att kunna vara strategisk. För att på djupet förstå den digitala verkligheten och ekonomin så måste man uppleva den. Det finns en anledning till att Doberman kör CEO-Hackdays och att hipsters skickar sina barn på code-camps. I år ska jag pusha mig själv att early adopta (ta åt sig ny teknik reds. anm.) mer: backa fler på Kickstarter, testa fler appar och koppla upp mitt hem. Bland annat.

5. Jag vill fullfölja galna idéer

I reklambranschen påstår vissa kreatörer att om en idé skapar obehag i magtrakten, då är den värd att utforska vidare… Det ligger något i det. 2012 hade jag en tanke att erbjuda medarbetare på vår digitalbyrå Fröjd lön i bitcoins. Mest som en PR-grej ska erkännas… Hade inte varit så tokigt om jag hade löpt linan ut. I år ska jag snacka mindre och fullfölja mer.

6. Jag vill se #ensakidag typ varje dag

Jag nördar inte ner mig, men jag ser till att följa några som gör det. Varje dag vloggar Jocke Jardenberg några minuter om en superaktuell företeelse med koppling till digitalt. Inte sällan något som hände medan jag själv slumrade sött. Det är alltid nyfiket, nyanserat och initierat, med en tydlig uppmaning till reflektion och egen fördjupning. Nutida allmänbildning. Kolla du med!

7. Jag vill bibehålla ett normkritiskt och jämställt perspektiv

Den exponentiella tekniska utvecklingen påverkar oss massivt. Men, är alla med på lika villkor? Utvecklas tjänster och förenklingar för alla definitioner av kön och alla socioekonomiska grupper? Får alla likvärdig introduktion till teknik? Är riskkapitalbolagens dörrar tyngda av fördomar? Vilka digitala mänskliga rättigheter bör vi ha? I detta är jag en vit privilegierad kvinna. Jag måste således anstränga mig. Vi behöver alla anstränga oss.

8. Jag vill rensa bland appar och pushnotiser

Som sagt, JAG bestämmer. Jag kan aktivt prioritera min tid och välja om något ska få stjäla min uppmärksamhet. Min hjärna, som går igång på snabba belöningar och social bekräftelse, jobbar emot mig. I år ska jag ägna mina user settings lite mer tid, så att tekniken jobbar med mig, och sluta med sådant som tar mer än det ger. Tid jag kommer att få tillbaka tusenfalt.

9. Jag vill investera i minst EN start-up

“Men gammelmormor, om det nu var guldrush 2018, varför var inte du med?” Den frågan vill jag slippa från barnbarnsbarnen när jag är 120 år. Är rätt ointresserad av pengar (som vit privilegierad kvinna har jag förmånen att förhålla mig så...), men vill uppleva kretsloppet. Jag missade IT-bubblan pga för ung och nu vill jag vara med, oavsett om den spricker eller inte.

10. Jag vill leva mer remote och uppleva att relationer också kan fördjupas digitalt

Flyg och transport - där hycklar jag. Jag är vegetarian, sopsorterar och reser kollektivt men har svårt att avstå från fysiska upplevelser och möten. Jag måste utmana mig själv. Fler hemestrar och mer videomöten, så måste det bli, i väntan på bättre virtuella upplevelser. Men även digitala relationer har en gräns, det blir ingen sexrobot för mig i år heller.

Läs fler artiklar
LÄS MER