Bluff eller genialiskt? Så gick det när jag testade crowdfunding

Breakit - Bluff eller genialiskt? Så gick det när jag testade crowdfunding

Emanuel Karlsten

Krönikör

Lurendrejerier, barnsjukdomar och ett fåtal produkter som faktiskt är bra.
Breakits krönikör Emanuel Karlsten om sin lyckade och misslyckade satsningar på Kickstarter.

Artikeln publicerades första gången i januari 2018.

Det pratas mycket om crowdfunding nu, men mer om hållbarheten i modellen än fenomenet. Fokus har skiftat från att crowdfunding är ett fenomenalt sätt för uppfinnare att få finansiering till en slags skepsis. Fungerar det verkligen så bra?

Breakit gjorde en viktig och nyanserad granskning av Fundedbyme som erbjuder en plattform för den här typen av investeringar. Den visar hur många företag som inte lyckas, men också hur vanligt sådana misslyckanden är – oavsett finansieringsform.

Trots det är såklart crowdfunding fantastiskt, inte bara för finansieringen, utan också för att det blivit ett viktigt sätt för nya företag och produkter att marknadsföra sig. Ett mål för insamlingen sätts, produkten erbjuds om man stöttar med en viss summa – och plötsligt har man en berättelse om hur man "krossat alla förväntningar". En hajp som både medier och användare berättare vidare.

Med allt det sagt. Här finns också problem - inte minst för oss vardagsinvesterare som köper produkter i god tro, men som ofta får något långt därifrån. Eller kanske inget alls.

Jag har under året investerat/köpt ett femtontal produkter. De flesta har anlänt, men många har varit en besvikelse. Några har varit rent lurendrejeri.

Med åren har jag förstått och sett hur sajten Kickstarter, med sina höga krav på företagen, varit ett på många sätt säkert alternativ. Och hur till exempel Indiegogo, som knappt tycks ha några krav alls, drar till sig svindlare. Som företaget med en manick som gjorde att man kunde andas under vatten. Eller svensken som lanserade "Skarp" - ett laserrakblad. Kickstarter sparkade ut Skarp eftersom de inte hade en fungerande prototyp – då flyttade Skarp till Indiegogo och drog in drygt 4 miljoner där istället. En scam – och en skandal.

Jag har inte investerat i någon av dessa – men väl i andra. Nästan alla har kommit mycket senare (räknat i år!) än vad utlovat. Några har fungerat, men de flesta har varit en besvikelse. Någon enstaka har förbättrat mitt liv.

Man skulle kunna dela upp köpen – eller resultaten – i några kategorier: Lurendrejerier, Barnsjukdomar och Fungerande.

Här är min lista.

Barnsjukdomar

I denna kategori är produkter som ser bra ut vid presentationen, men som kanske överlovat eller målat upp sin produkt som bättre än man skulle mäkta med vid större produktion. Då menar jag inte i lång leveranstid, utan den produkt som faktiskt anländer. Detta kanske skulle eller kommer lösas om företaget lyckas överleva och skruva på sin produkt, men det var en nitlott att vara med från början.

Walli

Jag behövde verkligen en plånbok och var helt bländad över hur digital och SMART den här plånboken var. Inte bara fanns en bluetooth-tracker som varnade när man lämnade hemmet utan plånboken, här fanns också en sensor som kände av ifall jag hade mitt kreditkort instoppat i plånboken! Aldrig skulle jag ha några problem igen!

Resultatet: Den kom, den fungerade till viss del, men var opålitlig. Bluetooth är generellt ett dålig lösning här, eftersom jag alltid måste ha den på. Kontakten glappade - och plånboken blev alldeles för tjock i fickan. Jag VILLE verkligen att detta skulle fungera, men det gick inte. Den ligger i en låda.

Bluesmart

Åh så jag ville att detta skulle fungera. En väska med inbyggt batteri - för alla de gånger man stod utan ladd och utan vägguttag någonstans i världen. En tracker som larmade ifall jag glömde väskan på planet, i taxin eller var man nu var. Ett lås styrt via Bluetooth, en inbyggd våg som hade koll på dess vikt och så sparade den dessutom all min resedata.

Resultatet: Den kom, ganska försenad. Och var bara omständlig. Krånglig att ladda, men framförallt otymplig. För mycket teknik och för lite väska. Den ligger fortfarande bredvid min vanliga reseväska i något slags hopp om att jag ska ge den en chans till och upptäcka dess förträfflighet. Men jag borde inte varit så tidig på det här tåget.


 

Pugz

Svenskarna som slog crowdfundingrekord. Trådlösa lurar var nog hett - men dessa lovade att också ladda upp genom att man bara kopplade in dem i hörlursuttaget på din mobil!

Reslutatet: De kom, lät väl sådär, men framförallt: Apple stoppade laddningsfunktionen vilket tog bort deras största säljargument - och luften gick lite ur.

UsBidi

En iphoneladdar som var en relativt billigt köp - men framför allt smart i all sin enkelhet! Den hade både en snabbladdningsknapp OCH stängde av strömtillgången när batteriet var laddat! Ok, jag har ingen aning om hur det här rent tekniskt är relevant, men visst har man hört om hur batterier slits när den pumpas konstant av ström? Ja, jag gick på det.

Resultatet: Fungerade jättebra! Folk omkring var imponerade, jag upplevde till och med att batteriet laddade snabbare! Men sen? Den slutade bara fungera. Det uppger massor av andra backare också. Skitprodukt - antingen stressad av pressen att leverera, eller så gav de bara upp.

Lurendrejeri

Produkter som antagligen aldrig ens var tanken att de skulle produceras, som skapades för att dra till sig publik finansiering och för att sedan springa iväg med pengarna.

Smart tracker

Detta är den jag känner mig som mest idiot på. Men jag älskade tanken att det skulle finnas en batteridriven GPS-tracker som jag kunde fästa på olika saker och verkligen följa varhelst i världen. Jag hänfördes av reklamfilmer och hur många som var med och backade - och investerade.

Resultatet: Total scam. De ansvariga har inte gjort sig nåbara, de tog sina 300 000 dollar och stack. Jag skäms över att jag ens gick på det.

Zaptip

8 dollar för en magnetisk laddare? Dvs nån adapter som skulle göra att du, likt på din Mac, slipper trycka in en sladd, utan som enkelt fäster laddare med mobil. Tja, det kan jag väl testa!

Resultatet: Superscam. Försvann mystiskt efter ett år av "vi försöker lösa några problem". Ingen ursäkt. Grattis till en så enkel idé som gjorde att ni gick iväg med 3 miljoner kronor från lättlurade idioter.

Fungerande

Kategorin där man ibland kan fått vänta, men när de väl kom så är man imponerad och ibland har det till och med förbättrat livet!

inCharge

Jag behövde någon liten extraladdare, som jag kunde ha på nyckelringen eller på annan plats som gjorde den tillgänglig närhelst. Den här verkade väl ok?

Resultatet: Den kom och fungerar faktiskt fortfarande. Först släppte magneten som håller ihop den, jag fick genast en ny, och sedan insåg jag att jag aldrig kommer ha den på nyckelringen. Men den ligger längst ner i datorväskan och har räddat mig som en sista nödlösning flera gånger!

Flic

En knapp som du kan koppla till Bluetooth och utföra massa konstiga funktioner via ditt nätverk eller mobil. Kul, enkelt - och svenskt! Och rätt billigt också. Stor succé 2015, med nästan en miljon insamlade dollar.

Resultatet: Fungerade fint, nu är bara frågan vad ska jag ha den till?

Micro drone 3.0

Det tycktes som att alla pratade om drönare, att det var framtiden både för en mobil journalistik och filmfoto. Och den här såg så häftig ut, så liten, så kraftfull - så mäktigt! Streama till mobilen, filma med gimball och framförallt - kan starta och landa från handen!

Resultatet: Den kom, dock inte med gimball - den dröjde ytterligare ett år - var SUPERSVÅR att styra och den försvann snart i ett träd. MEN! En fantastisk instegsdrönare som gav mersmak! Och rolig att stötta, trots allt.

Lapa

Förlorar alltid nycklarna i hemmet. Att kunna koppla upp med Bluetooth och spela ett ljud på en "Lapa" fäst på nyckelringen vore magiskt! Testat med en tidigare variant, Tile, tidigare, men den hade inget utbytbart batteri. Det erbjöd Lapa, vilket var ett stort plus.

Resultat: En av få saker jag använder dagligen fortfarande, och som räddat mig får mycket irritation.

Ember

Den kanske nördigast produkten som jag nästan skäms för att jag köpt. En termosmugg, elektrisk, som inte bara håller värmen - utan håller värmen på exakt den temperatur du vill ha. Du skruvar i botten till den temperatur där kaffet smakar som bäst, så håller den värmen så hela dagen. Aldrig kasta en enda kaffeslatt igen. Laddar trådlöst på en platta.

Resultat: Efter lång väntan kom den äntligen - och blev en stor succé! Starbucks har köpt in den och säljer den i butik. Är en daglig kompanjon här hemma.

Utöver dessa har jag bara backat ett enda projekt som aldrig blev av - en drönare man placerade sin smarta mobil i och programmerade resväg för (det var tydligen bara jag som var dum nog att vilja skicka min telefon flera meter upp i luften).

Min redovisning ska så klart inte ses som representativ för allmänheten, men som ett stickprov kring hur det kan gå. Och utifrån det har jag alltså fått 5 fungerande projekt, 2 lurendrejerier och 4 barnsjukdomar. En träffsäkerhet på ungefär 40 procent, vilket väl får ses som ok. Jag visste ju risken och tyckte det var roligt att vara med på resan.

Men det är också tydligt, åtminstone hos mig själv, hur det roliga nu är över.

Det har varit några år där den gemensamma resan med entreprenören och uppfinnaren har varit rolig. Men väntan är för lång och träffsäkerheten för låg.  

Jag vill inte längre vara med och stötta någons fluffiga dröm, jag vill hellre vara säker på att min produkt kommer att leverera.

Läs fler artiklar
LÄS MER