Finansminister Magdalena Andersson ryter ifrån om Kinapaket

Postnord Tullverket e-handel
Finansminister Magdalena Andersson ryter ifrån om Kinapaket

Finansminister Magdalena Andersson vill ha en handlingsplan av Tullverket.

Caroline Englund

Reporter

Tullverket och Postnord satt i måndags i krismöte då myndigheterna är oeniga om vems ansvar det är att driva in momspengar från prylar som beställs från Kina. Nu ryter finansminister Magdalena Andersson ifrån och kräver att Tullverket gör något åt problemet.

Staten förlorar stora belopp på alla de varor som beställs från Kina via tjänster som Wish och Alibaba.

Men vilken myndighet som faktiskt ansvarar för den uteblivna momsen råder det delade meningar om.

I måndags sa Tullverket till Svenska Dagbladet att det är Postnord – och inte Tullverket – som har skyldighet att se till att momsen för varorna betalas in.

“Rent strikt är det fel som Postnord gör och rent strikt är det fel att inte vi agerar", säger Åsa Wilcox, chef för Effektiv handel på Tullverket och medlem av Tullverkets ledningsgrupp till Svd.

Detta höll Postnords kommunikationsdirektör Thomas Backteman inte med om.

“Det är inte korrekt. Vi jobbar i enlighet med en praxis som vi har utarbetat tillsammans med Tullverket. Vi tar in moms på försändelser som har ett värde på mer än 22 euro.” sa han till Breakit.

Efter uttalandena satt myndigheterna i krismöte. 

Nu säger finansminister Magdalena Andersson ifrån och berättar för TT att Finansdepartementet har begärt en handlingsplan av Tullverket.

"Vi får ha en dialog med Tullverket om när de kan ha en handlingsplan, som också är funktionell och åtgärdar de problem vi ser", säger finansminister Magdalena Andersson till TT.

Intresset för att köpa prylar från Kina har ökat explosionartat det senaste året och enligt Postnord kommer det just nu cirka 150.000 paket om dagen därifrån till Arlanda. 

Moms ska enligt svensk lag betalas från första kronan och att många missar att göra det när de köper prylar från Kina innebär att staten förlorar stora pengar. 

Ett annat problem är att svenska företag drabbas, eftersom de ju tar ut moms och hamnar i en hopplös konkurrenssituation gentemot exempelvis de kinesiska.

"Det är naturligtvis oacceptabelt", säger Magdalena Andersson till TT.

Läs fler artiklar
LÄS MER