De drar in Spotify i kryptofebern – lockar dig att köpa streamingmynt

Breakit - De drar in Spotify i kryptofebern – lockar dig att köpa streamingmynt

Current hävdar sig ha samarbete med Spotify. Foto: Istock, TT, samt skärmdump från Current.

Erik Wisterberg

Reporter

En kryptovaluta som du bryter genom att lyssna på musik. Det utlovar Current, som påstår sig ha svenska Spotify som mediepartner.
Men det finns faktorer som pekar på att allt är en bluff.

Världen över försöker mer eller mindre nogräknade aktörer rida på kryptofebern. Det syns inte minst bland de många så kallade ICO:s som gjorts under 2017.

ICO står för Initial Coin Offering, vilket påminner om en börsintroduktion. Men istället för nyemitterade aktier i ett företag erbjuds allmänheten att köpa en framtida kryptovaluta. Förhoppningen är att dess värde ska explodera, likt Ripple som gick upp 36.000 procent under 2017.

Finansinspektionens råd är tydligt: Håll dig borta. Risken är stor att du blir lurad att köpa en värdelös tillgång.

Under tisdagen kom ytterligare ett bolag som vill få dig att investera i digitala pengar, eller ”tokens”.

Det kommer från den amerikanska aktören som kallar sig ”Current”. På tisdagsförmiddagen skickade bolaget ut ett pressmeddelande om att man ska sjösätta kryptovalutan CRNT, centrerad kring streaming.

”Konsumenter i dag ger bort sin tid, uppmärksamhet och data gratis – samtidigt som detta är de mest värdefulla handelsvarorna i deras liv. Current ger tillbaka till alla som använder modern teknik för att lyssna på musik eller titta på ett tv-program”, säger Current-grundaren Dan Novaes i pressmeddelandet.

Totalt ska 1 miljard tokens i kryptovalutan ges ut. 40 procent av dessa ska säljas till allmänheten under februari och mars.

Resten ska ”brytas” genom att användarna av Currents streamingapp lyssnar på musik från exempelvis Spotify eller kollar på Youtubeklipp. Varje ny CRNT ska enligt bolaget delas mellan konsumenten och olika aktörer i streamingekonomin.

För användaren utlovas gratis Spotify.

”Användare kan lösa in sina CRNC mot premium-abonnemang hos våra mediepartners, som Spotify”, skriver Current.

Rent tekniskt ska detta ske genom att Current ger en ”nyckel”, som kan användas för att uppgradera exempelvis ett Spotify abonnemang.

Det förefaller osannolikt att detta skulle stämma. En hel del talar för att Current är just en av de ICO-bluffar som du bör hålla dig så långt borta från som möjligt.

Bolaget stoltserar med Mark Cuban – miljardären som nyligen varnade för riskerna med Bitcoin – som investerare. Men det går inte att hitta några trovärdiga nyhetsmedier som har skrivit om Current. Det påstådda partnerskapet med Spotify finns inte, enligt bolagets kommunikationschef Sofie Grant. 

Dan Novaes uppger för Breakit att Current delvis har byggt sin tjänst på integrationer via mediplattformars öpnna API:er. 

"Specifikt för Spotify syftar vår pressrelease på deras API för utvecklarpartners. Alla nätverk som vi har integrerat drar fördel av det eftersom de får alla interaktioner, all data och intäkter från spelningar inom Current", skriver han till Breakit i ett mejl. 

Appen, som Current påstår samlar innehåll från Youtube, Soundcloud och Spotify med flera, går inte att hitta i App Store för den svenska marknaden, men ska finnas tillgänglig i USA. 

En annan aktör som är på väg ut med en egen kryptovaluta är Kodak. Nyheten fick aktiekursen att rusa med 119 procent – på en dag.

Läs fler artiklar
LÄS MER