Blackberrys otippade drag: Självkörande bilar

Breakit - Blackberrys otippade drag: Självkörande bilar

Blackberry satsar på självkörande bilar med Iron Man-inspirerat namn. Foto: Frank Gunn/Joel Ryan/AP/TT

Jonas de Lange

Reporter

Vad har Blackberry och Marvel-hjälten Iron man med bilbranschen att göra?

Blackberry kan på sätt och vis klassas som den första riktigt populära smarta telefonen. Bolagets handdatorer dominerade länge både affärslivet och det politiska livet i USA. Sedan kom Apples Iphone – och förändrade allt.

I september 2016 meddelade bolaget att man slutar tillverka telefoner.

Nu har man hittat en ny nisch att slå sig in i – nämligen transportbranschen.

På den stora nordamerikanska bilmässan i Detroit presenterade bolaget en ny mjukvara med namnet Jarvis – alltså samma namn som Marvel-hjälten Iron Mans AI-assistent. Huruvida Paul Bettany lägger rösten även till Blackberrys programvara, eller om den har en röst, framgår inte.

Klart är i alla fall att mjukvaran ska användas av bilföretag för att scanna igenom alla miljontals rader kod som krävs för att allt ska fungera i en modern självkörande bil. Jarvis ska sedan upptäcka säkerhetsbrister och regelefterlevnadsfel utan att en mänsklig programmerare behöver gå igenom varenda kodrad.

“Uppkopplade och autonoma fordon kräver bland den mest komplexa mjukvaran som någonsin utvecklats, vilket skapar stora utmaningar för biltillverkare som ska säkerställa att koden följer industristandard samtidigt som man måste skydda en stor och lockande attackyta mot cyberbrottslingar”, säger Blackberrys vd John Chen, i ett pressmeddelande.

Tjänsten används redan av Jaguar Land Rover.

Läs fler artiklar
LÄS MER