Sök

Kryptohaussen pressar marknadsplatserna – bäddar för riskfylld andrahandsmarknad

BitcoinKryptovaluta

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Bitcoin-hajpen får de stora kryptobörserna att gå på knäna – och spekulanterna att vända sig till riskfyllda andrahandsmarknader som Ebay.

Hajpen kring bitcoin och andra kryptovalutor har fullkomligt exploderat den senaste tiden.

När fler och fler vill ge sig in i leken ökar trycket på marknadsplatserna, vilket lett till att några av de stora aktörer har stoppat nyregistreringen av konton, något Cointelegraph rapporterat om.

Redan i mitten av december satte kryptobörsen Bittrex stopp för nya medlemskap. Sen gjorde både Binance och även Bitfinex samma sak medan de meddelar att de expanderar sin infrastruktur och service. 

Vad gör man då när man vill handla kryptovalutor men utestängs från handeln?

Vänder sig till andrahandsmarknaden, såklart.

På Ebay hittar vi exempelvis en rad annonser där säljare bjuder ut konton som kan kosta flera tusenlappar. En snabb blick på Reddit visar att läget är detsamma där. 

Att köpa ett konto för att handla med kryptovalutor kan dock vara en riskfylld affär.

"Man vill verkligen ha ett konto, men egentligen handlar det om scams, köper du ett konto på E-bay är risken väldigt stor att du inte kommer kunna använda det", varnar Totte Löfström, som själv inom kort kommer att starta en kryptobörs i Sverige.

Kontona är registrerade på personnamn och att byta ut namn är inget som görs i ett nafs. Binanace påminner sina kunder om att det är strängt förbjudet att sälja konton samt att konton kommer frysas och stängas av om det upptäcks.

Enligt Totte Löfström så är det inte bara nyregistreringarna som kryptobörserna har problem med, de har också blivit långsammare.

"De som är medlemmar tvingas utstå jättelånga verifieringsprocesser när det ska handläggas”.

Vissa plattformar ser ut att vara öppna för registrering igen, men hur processen ser ut är oklart.     

Tidigare i veckan öppnade kryptobörsen Binance, som uppgett att man fått 250 000 nya användare per dag, upp igen för ett antal begränsade nya registreringar. Försöket att få stopp rusningen misslyckades dock. Strax efteråt twittrade företagets vd:

"Öppen registration i en timme igår, 248.588 användare signade upp. Begränsningar fungerar inte".

 

Läs mer