Pentagon tiger om Elon Musks försvunna spionraket

Pentagon tiger om Elon Musks försvunna spionraket

Elon Musk. Foto: TT

Finwire / Breakit

Sköts upp och försvann i förra veckan.

Det är fortsatt osäkert exakt vad som hände med den hemliga spionsatellit som sköts upp med en SpaceX-raket i förra veckan. Pentagon lägger locket på och vägrade att säga någonting alls om misslyckandet att få satelliten i stabil omloppsbana. I stället tros den ha fallit tillbaka ned i atmosfären och förstörts.

"Jag behöver hänvisa dig till SpaceX, som genomförde uppskjutningen", sade försvarsdepartementets talesperson Dana White vid en briefing med journalister på torsdagen.

Affärstidningen Wall Street Journal konstaterar att det var det första offentliga uttalandet från Pentagon sedan det misslyckade uppdraget.

Tidigare i veckan sade Elon Musk att att SpaceX inte är ansvariga för förlusten av satelliten. Han pekade i stället på ospecifierade problem med Zuma, som satelliten hade som kodnamn, eller med dess mekanismer som skulle tillåta en frikoppling från raketen.

Northrop Grumman som byggt satelliten har inte velat kommentera det hela då det rör sig om ett hemligt projekt. En större SpaceX-kund, Iridium Communications, har däremot stöttat rymdbolaget och menar att skulden ligger på just Northrop Grumman.

"SpaceX misslyckades inte, det gjorde Northrop Grumman", skrev Iridiums vd Matt Desch på Twitter under torsdagen, rapporterar Bloomberg News. Senare sade Matt Desch till nyhetsbyrån att han inte vet säkert vad som gick fel men spekulerade i att det kan ha varit själva dispensern som misslyckades med att släppa satelliten. Det skulle i så fall vara Northrop Grummans ansvar och inte SpaceX.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-01-12/spacex-customer-blames-northrop-grumman-for-missing-satellite
https://www.wsj.com/articles/pentagon-demurs-on-explanation-of-satellite-debacle-1515710932

Läs fler artiklar
LÄS MER