Sök

Cecilia Skingsley: Bitcoin är en värdebubbla som kommer medföra tårar

BitcoinKryptovaluta

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley. Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Bitcoin är en värdebubbla som kommer att medföra tårar i takt med att kryptovalutan går upp och ned. Det menar vice riksbankschef Cecilia Skingsley.


Det var vid Skagen Fonders nyårskonferens i början av året som Cecilia Skingsley uttalade sig om bitcoin och kryptovalutor.

Det finns ingen som garanterar bitcoins värde framhöll hon, och beskrev kryptovalutor som mycket volatila tillgångar.

Centralbankspengar tillfredsställer däremot de grundläggande behoven att vara en stabil värdebevarare och att fungera som transaktionsmedel, sade Cecilia Skingsley.

Riksbanken har ett pågående projekt kring att utvärdera att ge ut så kallade e-kronor i spåren av att kontanter används allt mindre och att Riksbanken även i ett kontantlöst samhälle kan tänkas kunna vilja erbjuda (digitala) centralbankspengar.

"Vi kan fortfarande göra vårt arbete i form av att styra penningpolitiken utan kontanter, så kontanter behövs inte för vår del, men frågan om pengar, vem som ger ut dem och hur betalningssystemet fungerar är inte bara en fråga för centralbanken utan det är en politisk fråga. Därför vill vi förbereda och tänka kring de här sakerna i tid", sade Cecilia Skingsley till journalister vid konferensen.

Läs mer