Hexagon dagens börsvinnare och H&M fortsatt pressat

Breakit - Hexagon dagens börsvinnare och H&M fortsatt pressat

Ola Rollén Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT /

Direkt / Breakit

Hexagons aktie steg med 5,8 procent efter beskedet att vd:n Ola Rollén frias för insiderhandel.

Stockholmsbörsen låg på negativ mark under större delen av torsdagen, men lyckades ta sig upp på plus i slutskedet av handeln med stöd från stigande aktieindex i USA. Hexagon stack ut på uppsidan och steg 5,8 procent efter att vd:n Ola Rollén frikändes av en norsk domstol på onsdagen, medan H&M tyngde.

Vid stängning hade OMXS30 gått upp med 0,1 procent till 1.630 och aktier för nästan 17 miljarder kronor hade omsatts.

Europaräntorna steg och euron stärktes rejält på torsdagen efter ett ECB-protokoll som tolkades hökaktigt. Svenska räntor steg 2-5 punkter. Dollarn blev 4 öre billigare på 8:14 medan nettoförändringarna i euron var små med handel runt 9:80 vid svensk stängning.

Bland kursvinnarna i OMXS30 märktes Essity och Sandvik som avancerade 1,8 respektive 1,1 procent.

Även Ericsson letade sig högt upp i listan med ett avancemang på 1 procent. Telekombolaget sägs i Dagens Industri vara en vinnare på den 5G-hausse som råder på konsumentelektronikmässan i Las Vegas.

Bland de mindre bolagen gick Venue Retail Group mot strömmen i modesektorn och presenterade en nästan fördubblad vinst i senaste kvartalet samt en tydligt stigande jämförbar försäljning. Aktien belönades med en uppgång på 5 procent.

H&M handlades ner nära 1 procent. Didner & Gerges Aktiefond har under december sålt 5,2 miljoner aktier i klädbolaget och en av grundarna, Henrik Didner, uppger för Breakit att det behövs mer information för att fonden ska börja köpa H&M-aktier igen.

"På kapitalmarknadsdagen i februari vill vi gärna ha mer information om hur e-handeln utvecklas. Hittills har informationen varit väldigt knapphändig. Jag vill veta hur stor e-handeln är och hur lönsamheten ser ut", sa Henrik Didner.

Oljepriset fortsatte att stiga och efter ett extra tydligt ryck i eftermiddagshandeln noterades Brentoljan marginellt under 70 dollar fatet. I aktielistorna märktes effekt på Enquest och Africa Oil som avancerade 6,6 respektive 3,5 procent.

Svenska Spel har valt ett system från brittiska Sporting Solutions för sin sportboksprissättning i en affär som föregåtts av spekulationer om att Kambi var ett av de bolag som stod som potentiell motpart till Svenska Spel. Kambis finanschef David Kenyon vill inte kommentera affären som sådan.

"Men vi noterar att avtalet bara löper på ett år, så det verkar vara mer av en interimslösning än ett långsiktigt upplägg", skriver han i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt.

Kambi backade 3,3 procent.

Inom gamingsektorn vände Starbreeze åter upp efter onsdagens rekyl på den starka utvecklingen sedan årsskiftet. Aktien var nära 8 procent upp. THQ Nordic handlades strax norr om 95 kronor, en ny rekordnivå sedan noteringen i slutet på 2016 som skedde till priset 20 kronor. Aktien avslutade dagen 4,7 procent upp till 93:60.

Inom samma sektor har Paradox köpt 33 procent av den amerikanska spelstudion Hardsuit Labs för 2 miljoner dollar. Paradox var 2,8 procent upp.

Bland Affärsvärldens köpråd steg främst Doro och Semcon - upp 6,8 respektive 4,7 procent.

Lucara backade rejält, ner nära 7 procent, efter RBC:s rekommendationssänkning på onsdagen.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 11 januari

image

Källa: Infront

Börsredaktionen +46 8 5191 79 00 http://twitter.com/direktse

Nyhetsbyrån Direkt

Läs fler artiklar
LÄS MER