Sök

Flera nätläkare undersöker möjligheten att erbjuda gratis vård

Krydoktorn.se

Foto: Istockhphotos.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Doktor.se köpte en vårdcentral i Sörmland och kan därmed bedriva gratis digital vård.
Nu undersöker fler nätläkare möjligheten.

Vid årsskiftet skedde förändringen som kan rita om spelplanen för de digitala vårdgivarna rejält. Doktor.se köpte upp Vingåkers vårdcentral i Sörmland och kan därmed börja erbjuda gratis digitala vårdbesök, då besöken inom primärvården i Sörmland är avgiftsfria.

Detta samtidigt som bolaget bakom sajten fortsatt får full ersättning från landstingen.

Den digitala doktorn Kry, som idag måste ta avgifter från sina besökare, har tidigare sagt till Breakit att man inte tror att det här gynnar utvecklingen. 

Nu rapporterar Sveriges Radio att flera digitala vårdgivare verkar ha fått upp ögonen för draget från doktor.se. 

Enligt Asghar Farahan, chef för Hälsoval i Sörmlands landsting, har flera av de andra bolagen startat en dialog med Sörmland för att höra sig för om eventuella etableringsmöjligheter. 

”Om tekniken kan hjälpa till, om digitala lösningar kan hjälpa till att komma i balans när det gäller det vårdbehov vi ser framför oss är det bara positivt”, säger Asghar Farahan till SR. 

Vilka bolag det rör sig om framgår inte. 

Asghar Farahan uppger vidare att han inte tycker att agerandet är illojalt gentemot de andra landstingen. 

Kry uppges vara ett av de bolag som sökt kontakt, men valt att avvakta.

Krys kommunikationschef Samuel Danofsky uttalade sig till Breakit under förra veckan. Då sa han att Kry i nuläget inte har några planer på att erbjuda vård utan patientavgifter på nationell nivå. 

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) arbetar för stunden med frågor kring digitala vårdbesök och ska lämna över en kartläggning till landstingens ekonomidirektörer i mitten av januari. 

Läs mer